back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βέβαιη θεωρεί η ΕΕ την συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Διαβάστε επίσης

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης Ενρίκε Μόρα, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας (JPCOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε σήμερα «απόλυτα βέβαιος» ότι μπορεί να υπάρξει μια οριστική συμφωνία για την αναβίωση της συμφωνίας.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών, αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία χρήζουν επεξεργασίας και θα συνεδριάσουμε πάλι την επόμενη εβδομάδα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», δήλωσε ο Μόρα, ο οποίος συντονίζει τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους στο τέλος ενός τέταρτου γύρου των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Βιένη.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 7 Μαΐου με τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας – Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία – σε συναντήσεις που έγιναν στο υπόγειο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και σε συνομιλίες με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ σε ένα απέναντι ξενοδοχείο.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε να πραγματοποιήσει απευθείας συναντήσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο επαναφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην τήρηση των όρων της συμφωνίας, την οποία ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, ωθώντας το Ιράν να αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της JPCOA σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρξει μια οριστική συμφωνία», είπε ο Μόρα. «Νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ερωτηθείς εάν εννοούσε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον επόμενο γύρο συνομιλιών απάντησε: «Δεν μπορώ να ριψοκινδυνέψω μια τέτοια πρόβλεψη. Αυτό που μπορώ να τολμήσω να πω είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία, ναι, σίγουρα».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ / ΙΑΕΑ) και απεσταλμένος της Μόσχας στις συνομιλίες, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες θεωρούν ότι σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της JPCOA και πως μια συμφωνία είναι «εφικτή».

Ο Ουλιάνοφ πρόσθεσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι ελπίζει ότι ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών, ο οποίος θα αρχίσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα είναι ο τελικός.

Ελπίδες για συμφωνία μέχρι τις 21 Μαΐου

Η ουσία της αρχικής συμφωνίας ήταν ότι το Ιράν δεσμευόταν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα καθιστώντας το δυσκολότερο να αποκτήσει το σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικού όπλου με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 21 Μαΐου, όταν αναμένεται να λήξει μια συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και του ΔΟΑΕ για τη συνεχή παρακολούθηση ορισμένων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

Ο Μόρα είπε ότι το Ιράν συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τον ΔΟΑΕ την χρονική παράταση αυτής της συμφωνίας.

Αυστρία: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία βλέπουν πρόοδο στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί ανώτεροι διπλωμάτες δήλωσαν σήμερα ότι υπήρξε απτή πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά ότι η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη καθώς πρέπει να επιλυθούν ακόμη πολύ δύσκολα θέματα.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας το Ιράν και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ να βρουν έναν τρόπο να εξασφαλίσουν τη συνέχιση από τον ΔΟΑΕ της παρακολούθησης της δραστηριότητας του Ιράν.

“Η πρόσβαση του ΔΟΑΕ θα είναι φυσικά απαραίτητη για τις προσπάθειές μας στην αποκατάσταση του JCPOA (Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης /ΚΟΣΔ, η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα), καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί συμφωνία χωρίς αυτό”, δήλωσαν οι διπλωμάτες των τριών ευρωπαϊκών χωρών σε ανακοίνωση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα