back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προστατεύοντας τους Κοραλλιογενείς Οικοτόπους στο Αιγαίο 

Διαβάστε επίσης

Μία νέα δράση, που στοχεύει στην προστασία των Κοραλλιογενών Οικοτόπων στο Αιγαίο, ξεκινάει τις επόμενες ημέρες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Για την υλοποίηση της δράσης, η οποία έχει απώτερο στόχο την εφαρμογή της απαγόρευσης της αλιείας με συρόμενα εργαλεία  στις κοραλλιογενείς περιοχές, το  Ινστιτούτο ενώνει τις δυνάμεις του με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) και με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex Αγγλίας και την στήριξη του γαλλικού φορέα Pure Ocean.

«Protecting Aegean Coralligene»

Η δράση «Protecting Aegean Coralligene», όπως εξηγεί η διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες στοχεύει να αναπτύξει μία νέα μεθοδολογία σχετικά χαμηλού κόστους αλλά υψηλής επιστημονικής αξιοπιστίας, με σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία (ROV, multibeam sonar, biomass scanner, CTD). Έτσι θα μπορεί να εφαρμόζεται από μικρά ερευνητικά σκάφη ανά τη Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην πιο αποτελεσματική έρευνα και προστασία αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών αλλά και ευάλωτων θαλάσσιων οικοτόπων. Παράλληλα θα συγκεντρωθεί βίντεο υψηλής ευκρίνειας – από εντυπωσιακά ζωντανά κοραλλιογενή αλλά και από κατεστραμμένα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο στόχος

«Απώτερος σκοπός είναι η εφαρμογή της απαγόρευσης της αλιείας με συρόμενα εργαλεία – άρα και η μη-αναστρέψιμη καταστροφή που προκαλείται – στις περιοχές όπου υπάρχουν κοραλλιογενείς οικότοποι. Αυτό αν και ήδη προβλέπεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, δεν εφαρμόζεται ούτε στις ελληνικές θάλασσες αλλά ούτε και σε μεγάλο μέρος της Μεσόγειου, καθώς οι αρμόδιες αρχές ποτέ δεν προέβλεψαν να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα (δηλαδή χάρτες) που να ορίζουν το πού βρίσκονται αυτά τα ευάλωτα οικοσυστήματα» επισημαίνει η κα Μήλιου.

«Να δοθεί ένα τέλος στην αλόγιστη καταστροφή τους»

Η έλλειψη γνώσης αναφορικά με την κατανομή τους, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες πιέσεις, όπως είναι η αλιεία με συρόμενα εργαλεία (μηχανότρατες), η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, απειλούν αυτά τα ευαίσθητα συστήματα με μη αναστρέψιμη καταστροφή. Η όποια καταστροφή κρίνεται μη- αναστρέψιμη καθώς χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα αργό ρυθμό ανάπτυξης (<1 mm / έτος), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα κάποιοι από τους κοραλλιογενείς οικοτόπους του Αιγαίου ξεπερνούν τα 7500 χρόνια σε ηλικία. Συνεπώς η χαρτογράφηση και η παρακολούθηση τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη σε όλη τη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελλάδα για να μπορέσει να εφαρμοστεί η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία τους και να δοθεί ένα τέλος στην αλόγιστη καταστροφή τους» σημειώνει η κα Μήλιου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα