back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θ. Ζαούτης: O Covid-19 είναι μια αναπνευστική νόσος που επηρεάζει το αγγειακό σύστημα

Διαβάστε επίσης

«O Covid-19, είναι ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος, μολύνει τον πνεύμονα. Είναι μια αναπνευστική νόσος που επηρεάζει το αγγειακό σύστημα. Πιθανές θρομβώσεις που εμφανίζονται, είναι συνέπεια της λοίμωξης», διευκρίνισε ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, Παιδίατρος- Επιδημιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου και σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Σαν Ντιέγκο και του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών του Salk, βάσει των οποίων υποστηρίζεται ότι η νόσος Covid-19 είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική που προκαλείται από ιό, δηλαδή ότι βλάπτει και επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει διαπιστωθεί ότι ο εν λόγω ιός δύναται να επηρεάσει – μεταξύ άλλων- τα νεφρά, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Σχετικά με τα εμβόλια και τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων, αφού σημείωσε ότι δεν παρουσιάζονται με όλα τα εμβόλια, επισήμανε: «Γίνονται σχετικές μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα. ‘Ομως, αυτές οι παρενέργειες του εμβολίου είναι και παραμένουν σπάνιες. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος θρόμβωσης από το κάπνισμα ή από τη χρήση αντισυλληπτικών από τις γυναίκες είναι πολύ υψηλότερος από ότι είναι από το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson».

Ξεκαθάρισε δε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή τη στιγμή το εμβόλιο είναι το μόνο και κύριο όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας προκειμένου να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να εξέλθουμε από την κρίση.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε : «Όταν θα έχουμε στα χέρια σας όλα τα δεδομένα, εάν δηλαδή είναι όντως αποτελεσματικό και ασφαλές, θα είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάσουμε τα παιδιά γιατί έχουμε διαπιστώσει – κυρίως με την πρόσφατη μετάλλαξη – ότι είχε αυξηθεί η μετάδοση του κορονοϊού από παιδιά σε παιδιά και από παιδιά σε ενήλικες».

Τέλος, όσον αφορά στις μεταλλάξεις του ιού, εξήγησε ότι άμα τη εμφανίσει της πανδημίας, ο κορονοιός μεταλλάσσεται διαρκώς.

«Υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις και αυτό είναι κάτι με το οποίο θα μάθουμε να ζούμε. Τα εμβόλια σε ότι αφορά στην προστασία από σοβαρή νόσο μέχρι και την πιθανόττα απώλεια ζωής είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά και απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι κάνοντας το εμβόλιο δε σημαίνει ότι εξανεμίζεται ο κίνδυνος να νοσήσουμε από κορονοϊό, όμως θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο νοσηλείας ή διασωλήνωσης και η νόσηση θα είναι πολύ ήπιας μορφής.

«Αν πετύχουμε αυτόν το στόχο, μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα. Θα έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα κρυολόγημα, με μια γρίπη, όπως είναι όλες οι άλλες. Στόχος είναι να μη χάνονται ζωές, να μη γεμίζουν τα νοσοκομεία με ασθενείς και να μην και επιβαρύνεται το Σύστημα Υγείας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα