back to top
24.1 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

24.1 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

Απόψε ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

Διαβάστε επίσης

Συζητείται και ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης .

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπερψηφίζει τις συζητούμενες διατάξεις, κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, με στόχο να προκαλέσει ρωγμές στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Η πρόσφατη κίνηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, να πλέξει το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Καρανίκα, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του στην ανάπτυξη του κλάδου της φαραμακευτικής κάνναβης, φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα κάποια στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Θετική ψήφο στο νομοσχέδιο έχουν δηλώσει πως θα δώσουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αρνητική το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, με διαφορετικό όμως, σκεπτικό το κάθε κόμμα .

Την άποψη ότι το νομοσχέδιο θα ανοίξει το δρόμο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης συνολικότερα, όπως έγινε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, το νομοσχέδιο κάνει ένα βήμα για την επικίνδυνη αθώωση των ναρκωτικών στη συνείδηση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, ενώ επικαλέστηκε την περίπτωση των ΗΠΑ, όπου το 1/3 των μαθητών κάνουν χρήση με εκτροπή ιατρικής συνταγής.
« Η απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης δεν υπηρετεί καμία κοινωνική ανάγκη παρά μόνο τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας», παρατήρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σήμερα καλλιεργεί χασίς και όχι αγροτικά προϊόντα. Έλεος, αγύρτες της πολιτικής».

Υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης, κατά όμως, της εμπορευματοποίησης της προσφοράς, τάχθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Ωστόσο, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι αυτό ενισχύει τη μαφία των πολυεθνικών, ενώ η καλλιέργεια κάνναβης απαιτεί ελληνική γη και ελληνικό νερό, καθώς πρόκειται για μια άκρως υδροφόρα καλλιέργεια.

«Σημαντικό και τολμηρό βήμα που θεραπεύει έναν παραλογισμό», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαιρετίζοντας την τόλμη που επέδειξαν τα κόμματα που το στηρίζουν.
«Μακάρι κι εγώ να είχα τιμηθεί με την ίδια διακομματική τόλμη, την εποχή της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου, επανέλαβε την πάγια θέση του για αποποινικοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης κάνναβης, λέγοντας ότι η ελεγχόμενη χρήση της θα συμβάλλει στον περιορισμό των σκληρών ναρκωτικών.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα