back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανοίγει ο δρόμος στον εμβολιασμό εφήβων 16-18 ετών με Pfizer το καλοκαίρι – Τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου οι 35-39 ετών

Διαβάστε επίσης

Το καλοκαίρι σχεδιάζεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα ο εμβολισμός των παιδιών ηλικίας 16-18 ετών με Pfizerσύμφωνα με τον  γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος μίλησε το πρωί στον ΣΚΑΙ . Ο κύριος Θεμιστοκλέους επίσης  σημείωσε ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της  πλατφόρμας για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό θα γίνει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα συνεχίσουν να ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με  τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία  το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση από την αμερικανική ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή ενώ αναμένεται και η έγκριση του ΕΜΑ για τις συγκεκριμένες ηλικίες . ” Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω»” είπε ο κ Θεμιστοκλέους .

Ο ίδιος τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Επίσης σε  ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, δεδομένου ότι απαιτεί και τη συνεργασία και άλλων φορέων, οι ανακοινώσεις για την έναρξή τους θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των βεβαιώσεων νόσησης από τα νοσοκομεία, υπογράμμισε ότι σύντομα θα βγαίνουν από το Μητρώο Covid ψηφιακά. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι όσοι έχουν λάβει και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούν να εκδίδουν το πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά από 24 ώρες. Ωστόσο, για το πράσινο πιστοποιητικό σημείωσε ότι τώρα διαμορφώνεται η τελική μορφή του, καθώς πρέπει οι χώρες να ανταλλάξουν στοιχεία μεταξύ τους.

 

Πηγή: ΣΚΑΙ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα