back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το βέτο της Βουλγαρίας στο επίκεντρο επισκέψεων σε Σκόπια και Σόφια

Διαβάστε επίσης

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και το θέμα της διεύρυνσης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο βαλκανικές χώρες αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων γνωρίζουν σοβαρή δοκιμασία, με τις δύο πλευρές να ερίζουν έντονα για ζητήματα σχετικά με την εθνική ταυτότητα και γλώσσα.

Η Βουλγαρία απαιτεί από τη Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τα Σκόπια, τα οποία κατηγορούν τη Σόφια ότι συμπεριφέρεται απαξιωτικά και εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία τους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα