back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κονγκό: Εξερράγη το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο

Διαβάστε επίσης

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο, ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο, εξερράγη αιφνιδιαστικά σήμερα, όπως ανέφερε ένας ηφαιστειολόγος από την πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Βλέπω σιντριβάνια λάβας», είπε ο Ντάριο Τεντέσκο. «Προς το παρόν δεν εκκενώνονται» τα γύρω χωριά, εξήγησε, λέγοντας ότι δεν αναμένει να απειληθεί η Γκόμα.

Το Νιραγκόνγκο ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2002. Τότε σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι και 120.000 έμειναν άστεγοι, αφού η λάβα έφτασε μέχρι την Γκόμα. Σύμφωνα με τον Τεντέσκο, η ροή της λάβας είναι από τις πιο γρήγορες στον κόσμο.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι βλέπει κόκκινες λάμψεις στην κορυφή του όρους, που φτάνει σε ύψος τα 3.470 μέτρα. Μια οσμή θείου έχει απλωθεί στην πόλη, η οποία βρίσκεται στη νότια πλαγιά του βουνού, στις όχθες της λίμνης Κίβου.

Οι ηφαιστειολόγοι ανησυχούσαν επειδή η δραστηριότητα που παρατηρείται την τελευταία πενταετία στο Νιραγκόνγκο είναι παρόμοια με εκείνη που είχε καταγραφεί πριν από τις εκρήξεις του 1977 και του 2002. Όμως οι επιστήμονες του Παρατηρητήριου Ηφαιστείων της Γκόμα (OVG) δυσκολεύονταν να κάνουν τακτικούς ελέγχους αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους λόγω καταγγελιών για κατάχρηση πόρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα