back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άρση μέτρων: Τι ανοίγει από Δευτέρα – Τι ισχύει για τα self tests από 24 έως 29 Μαΐου

Διαβάστε επίσης

Προχωρά η άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, ανοίγοντας σταδιακά σειρά δραστηριοτήτων που επιτρέπουν την οικονομικο-κοινωνική δραστηριότητα να επιστρέψει σιγά-σιγά στην κανονικότητα.

Μετά τους θερινούς κινηματογράφους που άνοιξαν τις πόρτες τους την περασμένη Παρασκευή, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανεβάσουν ρολά κλειστοί χώροι παιγνίων και υπαίθρια θεάματα, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό ανοίγουν:

  • Αύριο Δευτέρα 24 Μαΐου τα ΟΠΑΠ PLAY,
  • Την Παρασκευή  28 Μαΐου τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
  • Τη Δευτέρα 31 Μαΐου τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορoνοϊού να ξεκαθαρίζει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου, δεν αποκλείεται να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

Self tests σε όλους τους εργαζόμενους

Εν τω μεταξύ από τη Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests -ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διευκρινίζεται ότι, στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ, εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Τέλος, σημειώνεται ότι, την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021, τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, κατά τους επιτόπιους ελέγχους, που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Εμβολιασμοί – Σειρά με τις ηλικίες των  16-18 

Σε παράλληλο χρόνο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με γοργού ρυθμούς. Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες των 40 – 44 ετών και σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια στις πρώτες 24 ώρες προγραμματίστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού. Σειρά φαίνεται να παίρνει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 16-18 ετών όπως  προανήγγειλε ο γγ πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ηλικίες αυτές δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από 1/6 η έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού

Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, το οποίο πρακτικά αποτελεί απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Από την 1η Ιουνίου όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα