back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πήρε άδεια ίδρυσης το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου

Διαβάστε επίσης

Μετά το Βόλο που πήρε πρόσφατα άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου, έρχεται η σειρά του Ρεθύμνου να αποκτήσει το δικό του, καθώς τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία χορηγείται στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου.

Το γεγονός αυτό δίχως άλλο δίνει επιπλέον τουριστική ώθηση στην περιοχή, η οποία δεν διαθέτει αεροδρόμιο, ενώ παράλληλα «ανοίγουν» νέες θέσεις εργασίας. Ο νομός Ρεθύμνου ήταν ο πρώτος νομός της Κρήτης, που είχε από παλιά εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελέτη θορύβου, καταθέτοντας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Μάρτιο του 2020 πλήρη τεχνικό φάκελο αδειοδότησης.

Το αμέσως προσεχές διάστημα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού, έχοντας ήδη επεξεργαστεί τους όρους του. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει και τις υποδομές αλλά και τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό του υδατοδρομίου ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη λειτουργία του οι εταιρείες του κλάδου. Στους πρωταρχικούς στόχος των τοπικών αρχών, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του υδατοδρομίου εντός του εμπορικού λιμένα, είναι η άμεση διασύνδεσή του με την Σαντορίνη και την Πύλο, ώστε το Ρέθυμνο να συνδεθεί με τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων Βόλου και Ρεθύμνου αποτελούν την αρχή ενός φιλόδοξου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει την λειτουργία 150 υδατοδρομίων στην χώρα μας σε βάθος 5ετίας συνιστώντας το μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη. Στο τέλος της διαδρομής αυτής και σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο υδατοδρομίων αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί 2.000 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας συνεισφέροντας περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Η επιτυχής υλοποίηση του εγχειρήματος θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των υποδομών των νησιών, στην τουριστική ανάπτυξη τους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Στο επιχειρηματικό πλάνο προβλέπονται επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια, που αφορούν στην κατασκευή των υποδομών των υδατοδρομίων, στην αγορά τουλάχιστον 20 αεροσκαφών και στη δημιουργία σχολής εκπαίδευσης πιλότων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα