back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μονάδα Τηλεψυχιατρικής της «Κλίμακα» στο Καστελόριζο

Διαβάστε επίσης

Η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής της «Κλίμακα» ξεκίνησε τη λειτουργία της, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης. Η Μονάδα, στο νησί, θα εξασφαλίζει 24ωρη πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενώ αναμένεται η επέκταση της παροχής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η εγκατάσταση και λειτουργία επιπλέον Μονάδων Τηλεψυχιατρικής σε ακριτικά νησιά και γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές.

«Η Κεντρική Μονάδα Τηλεψυχιατρικής της «Κλίμακα» στην Αθήνα υποστηρίζει από το 2002 τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο νησιωτικό χώρο», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη έργων και στρατηγικής της ΜΚΟ «Κλίμακα», Όλγα Θεοδωρικάκου. «Καλύπτουμε τα νησιά της Ίου, της Σαντορίνης, της Νάξου και της Αμοργού, λειτουργώντας με σταθερά παραρτήματα, όπου εκεί εργάζονται διοικητικοί και επαγγελματίες υγείας και η ψυχιατρική υπηρεσία παρέχεται μέσω τηλεϊατρικής σε 24η βάση και με κάλυψη  όλων των αναγκών, δηλαδή, διάγνωση, θεραπεία, συνταγογράφηση, παρέμβαση και διαχείριση οξέων περιστατικών, έκδοση απαιτούμενων πιστοποιητικών κλπ.».

«Μέχρι σήμερα στα νησιά των ΝΑ Κυκλάδων έχουμε δει το 25% του πληθυσμού και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 125.000 συνεδρίες μέσω τηλεψυχιατρικής» σημειώνει η κα Θεοδωρικάκου. «Έτσι έχοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία κάναμε την πρόταση, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή από την υφυπουργό Υγείας  Ζωή Ράπτη, για την κάλυψη ακριτικών νησιών και γεωγραφικά απομακρυσμένων περιοχών. Πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Καστελόριζο, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης ενώ στόχος μας είναι  η υπηρεσία να επεκταθεί και σε άλλα ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές».

«Το γεγονός ότι οι μονάδες αυτές βρίσκονται σταθερά στα νησιά, μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε και άλλες δράσεις όπως η προαγωγή ψυχικής υγείας, δράσεις κοινωνικής συνοχής, κλπ., εξασφαλίζοντας έτσι πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους και επισκέπτες τους» προσθέτει η κα Όλγα Θεοδωρικάκου. «Με μικρό κόστος μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση  σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης στους κατοίκους των νησιών ή απομακρυσμένων περιοχών της χώρας».

Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω τηλεψυχιατρικής στη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων

  • Διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ψυχικών διαταραχών
  • Ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο
  • 24ωρη Παρέμβαση στη Κρίση- Αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών
  • Αγωγή υγείας στη κοινότητα μέσω ομιλιών, ημερίδων, σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων
    Κατάρτιση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς και άλλων επαγγελματιών υγείας και ομάδων πληθυσμού
  • Κατ’ οίκον επισκέψεις
  • Εκδόσεις πιστοποιητικών

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα