back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Εν μέρει υπεύθυνη η ΕΕ είναι για τους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται εν μέρει για τους θανάτους μεταναστών που επιβιβάζονται σε βάρκες για να διασχίσουν την Μεσόγειο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων «επαναπροωθήσεων» στη Λιβύη, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται και από την αρχή του έτους τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ’ οδόν, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια 37σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Μοιραία Παράβλεψη», στην οποία κάνει λόγο για μια «ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η έλλειψη προστασίας για τους μετανάστες «δεν είναι μια τραγική ανωμαλία, αλλά μάλλον μια συνέπεια σαφών αποφάσεων και πρακτικών των αρχών της Λιβύης, των κρατών μελών της ΕΕ, των θεσμών της ΕΕ και άλλων παραγόντων…».

Η ΕΕ δεν έχει μόνο μειώσει τις δικές της επίσημες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά οι κυβερνήσεις χωρών έχουν αποτρέψει ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη διάσωση μεταναστών σε κίνδυνο, περιορίζοντας τις βάρκες και στοχοποιώντας άτομα μέσω διοικητικών και ποινικών διαδικασιών, σύμφωνα με την έκθεση.

Έχουν επίσης υπάρξει “επαναπροωθήσεις στη θάλασσα” όπου σκάφη μεταναστών έχουν υποχρεωθεί να επιστρέψουν από τα διεθνή ύδατα στη Λιβύη με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ελικοπτέρων, όπως έχουν περιγρέψει μετανάστες στην Αρμοστεία.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Δεκέμβριο του 2020 και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 80 μετανάστες, αναφέρει επίσης ότι κάποιες επαναπροωθήσεις έχουν εκθέσει σε κίνδυνο μετανάστες.

Κάποιες λέμβοι εμβολίστηκαν ή δέχτηκαν πυρά με αποτέλεσμα μετανάστες να πέσουν στη θάλασσα ή οι βάρκες να ανατραπούν. Μάλιστα συχνά οι μετανάστες αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση και κακοποίηση στη Λιβύη.

Σχολιάζοντας την έκθεση η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ έκανε έκκληση για την επείγουσα εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της έρευνας-διάσωσης και των πρακτικών που ακολουθούνται στη Λιβύη καθώς και για τη διασφάλιση ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη θα συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο. «Η αληθινή τραγωδία είναι ότι τόσος πόνος και τόσοι θάνατοι στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου μπορούν να προληφθούν» σχολίασε η Μπατσελέτ.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων από την Αφρική, πραγματοποιούν κάθε χρόνο μεγάλα και επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη, μέσω της Λιβύης, συχνά επιβιβαζόμενοι σε μικρές φουσκωτές λέμβους.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα