back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Π. Παναγιωτόπουλος: Σπάνιες οι θρομβώσεις από AstraZeneca – Ηλικιακός περιορισμός μπορεί να δοθεί εάν μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Στην αύξηση των εμβολιασμών και την βελτίωση του καιρού απέδωσε την καθοδική πορεία της διασποράς του κορονοϊού, ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Μέλος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών και της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Ωστόσο σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός τονίζοντας ότι η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρξουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αναστροφές στην πορεία των πραγμάτων.

Όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει εμβολιαστεί, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για άρνηση αλλά για διασταγμό. «Νομίζω ότι υπάρχει ένας κόσμος βουβός που διστάζει ακόμη να εμβολιαστεί, δεν αρνείται. Η άρνηση είναι ελάχιστη στη χώρα μας. Ο δισταγμός είναι μεγάλος» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 ετών, τόνισε ότι το θέμα θα περάσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται ότι θα είναι θετική η απόφαση. «Εμείς στη συνέχεια, θα κάνουμε στάθμιση και θα κρίνουμε με τα δικά μας δεδομένα, για να αποφασίσουμε. Προς τα εκεί θα βαδίσουμε, αλλά πρέπει να δούμε τα δεδομένα πρώτα» ανέφερε.

Για τα εμβόλια m-RNA ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι είναι απόλυτα ασφαλή, αποτελεσματικά και δεν έχουν ως παρενέργεια τις θρομβώσεις που παρατηρούνται στα άλλα εμβόλια.

Όσον αφορά τις θρομβώσεις που προκαλούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca -όπως είπε- είναι σπάνιες.

«Στο ερώτημα γιατί να μην τεθεί ηλικιακό όριο στον εμβολιασμό με AstraZeneca, στη χώρα μας, η απάντηση είναι… όταν έχουμε παρενέργειες, ποτέ δεν πρέπει να κοιτάμε μονόπλευρα. Πρέπει να κοιτάμε και τις επιδράσεις της νόσου. Εάν μειώσουμε τον εμβολιασμό, θα αυξήσουμε την επικινδυνότητα από τη νόσο. Θέλουμε να έχουμε μια ισορροπία και να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει το εμβόλιο που θέλει γι’ αυτό όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα. Μπορεί αργότερα, που θα έχει μειωθεί περισσότερο η διασπορά του ιού, να δώσουμε ηλικιακό περιορισμό» πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα