back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Βόρεια Κορέα αντιδρά στο βεληνεκές των πυραύλων της Νότιας

Διαβάστε επίσης

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επέκριναν με σφοδρότητα σήμερα την πρόσφατη άρση περιορισμών οι οποίοι επιβάλλονταν δυνάμει διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ στο βεληνεκές των πυραύλων που διατηρεί στο οπλοστάσιό της η Νότια Κορέα, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι ασκεί «εχθρική πολιτική» έναντι της Πιονγκγιάνγκ και επιδεικνύει «επονείδιστη διπλοπροσωπία».

Άρθρο που μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA χαρακτηρίζει «προφανώς εσκεμμένη και εχθρική ενέργεια» την άρση των περιορισμών στο βεληνεκές των πυραύλων της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας ότι μάλλον οι ΗΠΑ «δεν ικανοποιήθηκαν» όταν προχώρησαν στην «άρση των περιορισμών ως προς το βάρος της κεφαλής» των πυραύλων που έχει στο οπλοστάσιό της η Σεούλ, στο πλαίσιο νέων «κατευθύνσεων» που ορίστηκαν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ουάσινγκτον και η Σεούλ κατέληξαν σε συμφωνία που δίνει στη Νότια Κορέα περισσότερη ανεξαρτησία σε ό,τι αφορά το πυραυλικό της οπλοστάσιο.

Στο πλαίσιο διμερούς διευθέτησης που ανάγεται στο 1979, η Σεούλ είχε συμφωνήσει να περιοριστεί το δραστικό βεληνεκές των πυραύλων της στα 180 χιλιόμετρα. Σε αντάλλαγμα, της δινόταν πρόσβαση σε αμερικανικούς πυραύλους και στην αμερικανική πυραυλική τεχνολογία.

Η συμφωνία του 1979 έχει ωστόσο αναθεωρηθεί επανειλημμένα, εξαιτίας της απειλής που κρίνεται πως εγείρουν τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα. Έτσι, η Νότια Κορέα επιτρέπεται πλέον να έχει στο οπλοστάσιό της πυραύλους με δραστικό βεληνεκές 800 χιλιομέτρων και κεφαλή βάρους ως και 500 κιλών.

Εξάλλου, Ουάσινγκτον και Σεούλ συμφώνησαν να αρθεί άλλος ένας περιορισμός, ο οποίος εμπόδιζε τη Νότια Κορέα να χρησιμοποιεί πυραύλους με κινητήρες στερεού καυσίμου. Η αλλαγή αυτή πολιτικής θεωρείται γενικά πως άνοιξε τον δρόμο προκειμένου η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση να μπορέσει να θέσει σε τροχιά δικούς της κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα