back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λήγει σήμερα η προθεσμία για διορθώσεις των ακινήτων στο Ε9 χωρίς πρόστιμο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Διαβάστε επίσης

Περιθώριο χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να δηλώσουν στο έντυπο Ε9 του taxis (υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση) τυχόν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες αλλαγές.

Ειδικότερα μπορούν να δηλώσουν οποιαδήποτε μεταβολή επήλθε πέρυσι η παλαιότερα στην ακίνητη περιουσία τους και αφορά την :

-αγορά η πώληση ακινήτου το 2020

-τυχόν μεταβολές που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών των δήμων

-Όσους επιθυμούν να διορθώσουν στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία καταχωρήθηκαν στο Taxisnet από το 2010 μέχρι και το 2020 (π.χ. πλήρης κυριότητα ή επικαρπία).

Με βάση τα παραπάνω οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προβούν σε διορθώσεις της ακίνητης περιουσίας τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν προκύψει αύξηση η μείωση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό του φόρου από την εφορία και μάλιστα ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί αναδρομικά για τα πέντε προηγούμενα χρόνια για τα οποία δεν επέρχεται παραγραφή.

Αν για παράδειγμα δηλωθούν τώρα στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριου χώρου ο οποίος τακτοποιήθηκε το 2013, θα αναζητηθεί αναδρομικά ο ΕΝΦΙΑ για όλη την περίοδο από το 2015 και μετά.

Αν από τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα λάβει από την εφορία e-mail μέσω του Taxisnet με το οποίο θα καλείται να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.α) προκειμένου να γίνει έλεγχος και εκκαθάριση.

Πάντως όσοι φορολογούμενοι, παρότι έγιναν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους ,παραλείψουν η αποφύγουν να τις δηλώσουν στο έντυπο Ε9 της εφορίας και μέσω αυτού να γνωστοποιηθούν στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που διατηρεί η ΑΑΔΕ, σε τυχόν διασταυρώσεις που θα γίνουν στο μέλλον με τα στοιχεία των ακινήτων τους που έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο ,και αυτά που δήλωσαν στο έντυπο Ε9 ,θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τα διαφυγόντα ποσά στα οποία επιβάλλονται προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής που υπολογίζονται σε ποσοστό 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα