back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περού: Η Κέικο Φουχιμόρι κατηγορεί για “βίαιη εκστρατεία” τον αντίπαλό της

Διαβάστε επίσης

Η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στο Περού την 6η Ιουνίου, η Κέικο Φουχιμόρι, επέδειξε χθες Κυριακή, εν μέσω προεκλογικού ντιμπέιτ, μια πέτρα, κατηγορώντας με αυτό τον τρόπο τον αντίπαλό της, τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, ότι διεξάγει «βίαιη» προεκλογική εκστρατεία.

Η κυρία Φουχιμόρι και οι υποστηρικτές της βλέπουν στον κ. Καστίγιο έναν νέο Ούγο Τσάβες, τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της αριστεράς στη Βενεζουέλα, ερίζουν πως θα οδηγήσει τη χώρα στην «καταστροφή» και στη «δικτατορία».

Φορώντας λευκό πανωφόρι, η υποψήφια υποσχέθηκε να φέρει «αλλαγή». Παρότι η κυρία Φουχιμόρι, κόρη του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), αντιμετωπίζει δίωξη για ξέπλυμα χρήματος στο πλαίσιο του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ.

Ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής Πέδρο Καστίγιο, με καπέλο που φορούν πολλοί κάτοικοι του βόρειου Περού, δεν φάνηκε να πτοείται από τις κατηγορίες της αντιπάλου του στο ντιμπέιτ, που διεξήχθη στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Είπε πως βασίζεται «στα δυο του χέρια», είναι «άνθρωπος της δουλειάς, της πίστης, της ελπίδας». Χαρακτήρισε τις καταγγελίες πως αν κερδίσει η παράταξή του «θα σας πάρουμε το σπίτι, την ιδιοκτησία σας», απλούστατα «ψέματα».

Το πρόγραμμα του κ. Καστίγιο, που είναι υποψήφιος κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, κάνει λόγο για σειρά εθνικοποιήσεων και τη διακοπή ορισμένων εισαγωγών, για να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία.

Ωστόσο ο υποψήφιος διαψεύδει πως σκοπεύει να εγκαθιδρύσει καθεστώς παρόμοιο με του Ούγο Τσάβες, ή ότι θα προσεγγίσει τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον Νικολάς Μαδούρο, διάδοχο του Τσάβες.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στο Περού εναντίον της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, καταγγέλλοντας το ότι η οικογένεια των Φουχιμόρι παραμένει στην πολιτική. «Ποτέ ξανά Φουχιμόρι», φώναζαν.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Πέδρο Καστίγιο να προηγείται με διαφορά ως προς τις προθέσεις ψήφου.

Ο εκπαιδευτικός επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 11η Απριλίου, συγκεντρώνοντας το 18,92% των ψήφων, ακολουθούμενος από την κυρία Φουχιμόρι, που έλαβε το 13,40%, σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν 18 υποψήφιοι, αριθμός ρεκόρ.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, χθες Κυριακή, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos έδωσε εντυπωσιακά διαφορετική εικόνα από άλλες, υποδεικνύοντας ότι η διαφορά των δύο αντιπάλων είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος. Κατ’ αυτήν την έρευνα, ο κ. Καστίγιο συγκεντρώνει το 42% των προθέσεων ψήφου, η κυρία Φουχιμόρι το 40%.

Σε βαθιά ύφεση εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πολιτικά αποσταθεροποιημένο από το 2016, το Περού καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο υποψήφιους στους αντίποδες, με τον έναν να υπόσχεται εθνικοποιήσεις και την δεύτερη να διαβεβαιώνει πως θα προασπίσει την ελεύθερη αγορά.

Ο νικητής ή η νικήτρια της αναμέτρησης θα διαδεχθεί τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, τον Φραντσίσκο Σαγάστι, την 28η Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα