back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Π. Κατσίβελας: Μια  φιάλη αίμα μπορεί να σώσει τρεις συνανθρώπους μας

Διαβάστε επίσης

Γενέθλια για τον Αθήνα 9.84, που συμπληρώνει 34 χρόνια στον αέρα, σηματοδοτώντας και την επέτειο έναρξης της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Από τις έξι το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι οι εκπομπές του σταθμού εκπέμπουν ζωντανά από τη καρδιά της πόλης, το Σύνταγμα.

Μαζί μας, η κινητή μονάδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας 9 το πρωί με 3 το μεσημέρι για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του ΕΣΥ, σε αίμα , για όσους επιλέξουν μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα να αφιερώσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους προσφέροντας το πολυτιμότερο δώρο ζωής στους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

« Όλη την περίοδο της πανδημίας, το σύστημα της Ελληνικής Αιμοδοσίας πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση. Ο Αθήνα 9.84 με τα ευγενέστερα των συναισθημάτων στάθηκε δίπλα μας, κοινώνησε την ανάγκη και την προτεραιότητα που πρέπει να δείξει η κοινωνία και είναι από τους επιφανέστερους υποστηρικτές που βρήκαμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Όπως εξήγησε, ο φόβος της μετάδοσης του κορονοϊού, έκανε τους πολίτες διστακτικούς ως προς το να δώσουν αίμα, ωστόσο, υπογράμμισε πως η επιδημία αποτέλεσε την αφορμή για να αλλάξει η θεώρηση της ζωής και να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι το σημαντικότερο από όλα είναι να είμαστε υγιείς.

«Μια  φιάλη αίμα μπορεί να σώσει τρεις συνανθρώπους μας. Η αιμοδοσία δεν υπήρξε ποτέ μια κοινωνική συνάθροιση. Το αίμα είναι ένας αναγκαίος ιστός που παράγεται μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι από κάποιο εργαστήριο. Όμως στην κοινωνία μας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μεριμνούν και ανατράπηκε το αρχικό αρνητικό κλίμα».

Παράλληλα, ο κ. Κατσίβελας, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την προσέλευση νέων ανθρώπων στην αιμοδοσία γεγονός που ”έριξε” σημαντικά τον μέσο όριο ηλικίας του Έλληνα αιμοδότη.

«Οι γυναίκες υποστήριξαν εντυπωσιακά την αιμοδοσία, ξεπερνώντας κατά πολύ τους άνδρες. Η αιμοδοσία ξαναμπήκε στις συνήθειες του κόσμου. Έχουμε προσεγγίσει τις νέες γενιές και αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Πριν από την επιδημία, ο μέσος όρος των αιμοδοτών ήταν γύρω στα 45 έτη. Πλέον, μιλάμε για ηλικίες με μέσο όρο τα 29 – 30 χρόνια. Πρέπει συνεχώς να έχουμε στο νου μας ότι υπάρχουν άνθρωποι στα νοσοκομεία που περιμένουν από εμάς. Το να αφιερώσουμε πέντε λεπτά από τη ζωή μας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους συνανθρώπους μας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα