back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 3,3% του ΑΕΠ φέτος για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε επίσης

Ανάπτυξη 3,3% του ΑΕΠ για το 2021 και 5,4% το 2022 αναμένει για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ, σύμφωνα με το «Άρθρο IV» για τη χώρα. Οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι ελαφρώς μικρότερες από αυτές της Κομισιόν.

Οι πόροι του Ταμείο Ανάκαμψης, η σημαντική αύξηση της κατανάλωσης λόγω αύξησης των καταθέσεων και η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, θα αποτελέσουν τους βασικούς λόγους ενίσχυσης της ανάπτυξης της χώρας.

Το ΔΝΤ εστιάζει και στις αβεβαιότητες που μπορεί να προκαλέσει ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας καθώς και η αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Παράλληλα, αναφέρεται στο ενδεχόμενο ασθενέστερης απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντίθετα, οι υψηλότερες επενδύσεις, η μεγέθυνση της οικονομίας με στήριξη σε μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις και η αύξηση των εξαγωγών θα διατηρήσουν υπό έλεγχο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος όπως τονίζει το ΔΝΤ παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, βασισμένο στα αρνητικά επιτόκια και την σταδιακή επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορεί να γίνει με βεβαιότητα ωστόσο αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα