back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η Αστυπάλαια παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον

Διαβάστε επίσης

Για “μία πύλη προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο αειφόρο κόσμο, πέρα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης”, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης στην εκδήλωση στην Αστυπάλαια όπου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία μαζί με την Volkswagen για την μετατροπή της σε πρότυπο νησί ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας.

Σημαντικό γρανάζι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Αυτό που κάνουμε εδώ αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι όντως μία έκτακτη ανάγκη, και μάλιστα πρωτοφανούς κλίμακας. Ο πλανήτης θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές παντού», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας «θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουμε μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα και όχι μόνο».
«Η Αστυπάλαια θα είναι το εργαστήριο του μέλλοντος για την απομάκρυνση της Ευρώπης από τον άνθρακα. Θα μελετήσουμε σε πραγματικό χρόνο ποια είναι τα κίνητρα που ωθούν τους πολίτες να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και ποια θέλγητρα απαιτούνται για την μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Volkswagen, δρ. Herbert Diess.

Η ταυτότητα 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το έργο, πενταετούς διάρκειας, αποβλέπει στη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο ενεργειακά «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί στη Μεσόγειο, το οποίο θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την πράσινη μετάβαση και άλλων νησιών, ειδικά εάν πρόκειται για νησιά που είναι μικρά ή απομακρυσμένα από την ηπειρωτική χώρα.
Εδράζεται στην αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου οχημάτων από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τη συγκρότηση ενός νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού και την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα.

Το πρόγραμμα e-astypalaia

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης έχει ως αιχμή το πρόγραμμα e-astypalaia, το οποίο προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κατοίκους, ενώ ήδη τα πρώτα υπηρεσιακά οχήματα που θα εξυπηρετούν ανάγκες σωμάτων ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό, δωρήθηκαν στις αρμόδιες αρχές από την Volkswagen.
Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις, Οι πρώτοι 12 φορτιστές, δωρεά της VW, έχουν ήδη παραδοθεί.
Παράλληλος στόχος είναι η ουσιαστική αναδιάρθρωση των δημόσιων συγκοινωνιών και των μετακινήσεων στο νησί, το οποίο σήμερα δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου διότι τα γραφεία ενοικιάσεων λειτουργούν κατά κύριο λόγο τον χειμώνα. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνουν, το σχέδιο προβλέπει ένα καινοτόμο σύστημα παραγγελίας και μοιράσματος ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων (on-demand και ride-sharing), μέσω ψηφιακής εφαρμογής και με πλήρη ευελιξία. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες ανάλογα με τις ανάγκες τους, για κάθε προορισμό στο νησί και καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Οι αλλαγές αυτές έχουν ως θεμέλιο την εγκατάσταση ενός υβριδικού συμπλέγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο θα πάρει τη θέση των μονάδων ντίζελ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες που θα τοποθετηθούν, σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, θα ηλεκτροδοτούν τόσο σπίτια και επιχειρήσεις όσο και τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, διασφαλίζοντας πως το νησί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2026.

Επέιγουσα ανάγκη δράσης

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα για την επέιγουσα ανάγκης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής .
“Οι συνέπειες γίνονται αισθητές παντού”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “υπερβολικά πολλοί περιμένουν από άλλους να αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη ανάγκη και άλλοι περιμένουν για αυτή την στιγμή της «αλματώδους προόδου», την στιγμή «εύρηκα», το μαγικό ραβδάκι που θα επιλύσει την κλιματική κρίση, τα πράγματα όμως δεν θα γίνουν έτσι”.

Θα πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά

“Αντιθέτως, για να ανταποκριθούμε στην έκτακτη αυτή ανάγκη, θα χρειαστεί τόλμη. Θα πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά. Με συλλογική δράση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, σε πολλα πεδία και ταυτόχρονα”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “στην Ελλάδα, κάνουμε αυτό που μας αναλογεί”.
” Έχουμε επισπεύσει την πλήρη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας στη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας, σε περιοχές της χώρας που εξαρτόνταν σε σημαντικό βαθμό από τη βαριά βιομηχανία. Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μέσω ενός άνευ πρωτόγνωρου προγράμματος, κάνουμε την Ελλάδα πιο αποδοτική ενεργειακά, όσον αφορά τις κατοικίες αλλα και τους χώρους εργασίας, αποθηκεύοντας θερμότητα το χειμώνα και προσφέροντας δροσερό περιβάλλον το καλοκαίρι, χωρίς την ανάγκη για κλιματισμό που είναι τόσο ενεργοβόρος. Τον Απρίλιο ήμασταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «Ελλάδα 2.0».

Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε μια πιο πράσινη οικονομία. Και να κινηθούμε προς ένα πιο καθαρό περιβάλλον με την αναδάσωση και την εμφύτευση 30 εκατομμυρίων νέων δέντρων”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στο ζήτημα των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι “είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μόλις έναν χρόνο και κάτι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πάνω από 5,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και δύο εκατομμύρια Έλληνες είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένοι”.

Οι εμβολιασμοί

Με αφορμή εξάλλου το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην Αστυπάλαια φθάνει περίπου το 80%, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στέλνει ένα πολύ πολύ θετικό μήνυμα στην υπόλοιπη χώρα για την αξία του εμβολιασμού.

Δήλωσε εξάλλου υπερήφανος “που η τεχνολογία και οι ιδέες στις οποίες πρωτοστάτησε και τις οποίες προώθησε η Ελλάδα έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης”, σημειώνοντας ότι “είμασταν πρωτοπόροι στην έξυπνη χρήση διαγνωστικών τεστ με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, στη χρήση η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αλλιώς το λεγόμενο «ψηφιακό πιστοποιητικό Covid», το οποίο τώρα είναι πραγματικότητα”.

“Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορέσαμε να αποδείξουμε πως εάν η Ευρώπη θέλει να εργαστεί σε περιβάλλον συνεργασίας, μπορεί να φέρει αποτελέσματα για τους πολίτες της σε χρόνο ρεκόρ”, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι “το πνεύμα της συνεργασίας, η ταχύτητα δράσης, αυτή η αίσθηση αναγκαιότητας θα πρέπει να αποτελέσουν το μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

Ο κ. Diess σημείωσε πως «τα διδάγματα που θα αντλήσουμε θα βοηθήσουν στο να επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τον γρήγορο μετασχηματισμό, ο οποίος υποστηρίζεται από τη στενή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».

«Το έργο συμβολίζει την υλοποίηση ενός οράματος, μιας φωτογραφίας από το μέλλον πριν από το μέλλον. Η Ελλάδα καθίσταται αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός, ενώ αναδεικνύονται οι δυνατότητες σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

«Τα σημερινά εγκαίνια είναι μία ιστορική στιγμή, κατά την οποία ξεκινά ένα πολύ ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο ταξίδι. Το πρότζεκτ «Astypalea» είναι ένα ορόσημο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Το μοντέλο που θα δημιουργηθεί χάρη στο πρόγραμμα αυτό θα ενεργοποιήσει τη μετάβασή μας σε μια αειφόρο κυκλική οικονομία αλληλεγγύης, μέσω καθαρών, πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών. Ένα μοντέλο που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, τον τρόπο ζωής του και τις αξίες του», επεσήμανε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Παρόντες στην εκδήλωση ενημέρωσης και παράδοσης ήταν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, η γενική γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Γιάννης Παππάς και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος.

Παρόντες ήταν επίσης ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dr. Ernst Reichel, και από τη Volkswagen τα στελέχη Lucas Casanovas Garcia (Διευθύνων Σύμβουλος SEAT), Nicole Mommsen (Επικεφαλής Volkswagen Communications), Dr. Thomas Steg (Head of Public Affairs), Maik Stephan (Head of Business Development). Από την επίσημη αντιπροσωπεία της Volkswagen στην Ελλάδα παραβρέθηκαν ο Στέφανος Σίρτης (Διευθύνων Σύμβουλος) και ο Αντώνης Μαυριδόγλου (Αντιπρόεδρος).

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen AG

Την παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία, καθώς και ενός ασθενοφόρου, παρακολούθησε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιοδεύει στην Αστυπάλαια, με αφορμή την εκδήλωση σχετικά με το project που θα μετατρέψει την Αστυπάλαια σε πρότυπο νησί ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Volkswagen, δρ. Herbert Diess και υπογράμμισε κατά την συνομιλία που είχε μαζί του, ότι το έργο αυτό “είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί αλλά λειτουργεί και ως σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης”

Ο διάλογος κατά την έναρξη της συζήτησης έχει ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόλις φτάσατε;

Herbert Diess: Ναι, μόλις φτάσαμε πριν από μια ώρα, και είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις γεννήτριες diesel. Ήδη ενημερωθήκαμε για το project και τις αλλαγές που θα φέρει. Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς αυτή είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επισκέπτομαι μετά το lockdown.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεστε εδώ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός πως αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στο νησί πριν φτάσετε εδώ και να μιλήσω με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με το όλο project.

Σίγουρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί αλλά λειτουργεί και ως σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Εργαζόμαστε από κοινού το κράτος, ο Δήμος, με πρωτοπόρες στον τομέα τους δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε σήμερα εδώ.

Herbert Diess: Και εγώ το ίδιο. Και θυμάμαι πως όταν πρωτογνωριστήκαμε, στα τέλη του 2019, δεν ήμασταν σίγουροι τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε, Δεν γνωρίζαμε ποιο νησί έπρεπε να επιλέξουμε. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση. Και για εμάς επρόκειτο για ένα project που έπρεπε να κατανοήσουμε, ίσως να αυτοσχεδιάσουμε, αλλά έγινε σπουδαία δουλειά -παρά την πανδημία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς περπατούσα στο νησί είδα την πρώτη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους παλιούς ανεμόμυλους. Και τώρα βλέπουμε τις ΑΠΕ του μέλλοντος: νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ηλεκτροδοτούν ηλεκτρικά οχήματα. Είναι συναρπαστικό. Και είμαι πολύ χαρούμενος που είστε εδώ.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και ο κ. Diess πραγματοποίησαν μία σύντομη στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα