back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Αθήνα 9.84 έγινε 34!

Διαβάστε επίσης

Από την καρδιά της πόλης, πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, ο Αθήνα 9.84, γιόρτασε τα 34α γενέθλιά του με ζωντανές εκπομπές, από τις 6 το πρωί έως και τις 2 μετά το μεσημέρι, στο Σύνταγμα.

Στο επίκεντρο των εκπομπών βρέθηκε το παρόν της πόλης, η οποία αρχίζει σιγά σιγά να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της. Μαζί μας στα μικρόφωνα του Αθήνα 9.84 βρέθηκαν εκπρόσωποι ομάδων Street Work, οργανώσεων και φορέων που αγαπούν την Αθήνα και βρίσκονται στο πλευρό ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Με τη σειρά τους κοντά σε αυτούς τους «ανθρώπους της διπλανής πόρτας», βρέθηκαν μέσω του σταθμού της πόλης οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και όλων των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη και  οι δημότες της.

«O Αθήνα 9.84 ήρθε και έκανε μια επανάσταση έσπασε ένα κατεστημένο έφερε μία νέα κουλτούρα στην ελληνική δημόσια ζωή» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου για τα γενέθλια του σταθμού.

«Οι νεότεροι δεν το θυμούνται – υπήρξε μία εποχή στην Ελλάδα που όλα τα ΜΜΕ ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους. Ο Αθήνα 9.84 έφερε την πολυφωνία το σεβασμό στην αντίθετη άποψη και σήμερα μετά από τόσα χρόνια είναι πιστός στην παράδοση, έχει επιστρέψει στις ρίζες του, είναι ο σταθμός της πόλης του πολιτισμού της πόλης. Είναι ένας σταθμός που μπορεί να μας ενώσει, δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις του οποιουδήποτε Δημάρχου» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος εξήρε και τη συνεργασία του Αθήνα 9.84 με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στο τιμόνι του Αθήνα 9.84 που έκανε την μεγάλη επανάσταση και έσπασε το κρατικό μονοπώλιο στην ενημέρωση, τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του 9.84 Νίκη Αραμπατζή.


«Είναι ο σταθμός που διακρίνεται διαχρονικά για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, μεταδίδει τις ειδήσεις με ψυχραιμία και μετριοπάθεια», πρόσθεσε η κ. Αραμπατζή και επεσήμανε ότι στόχος είναι «να καταστήσουμε τον σταθμό δίαυλο πολιτισμού».

«Αυτός ο σταθμός από την ίδρυση του έως σήμερα έχει κατακτήσει την ελληνική κοινωνία  για την αντικειμενικότητα του. Ποτέ και κανένας δήμαρχος δεν παρενέβη στη θεματολογία του σταθμού.  Αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση της δημοσιογραφίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Αθήνα 9.84 Γιάννης Πολίτης.

«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ, μετά από 34 χρόνια. Πιο δυναμικοί, πιο ενθουσιώδεις, μια μεγάλη παρέα. Θέλουμε να είμαστε η καλύτερη παρέα, σε ελεύθερο ρυθμό και θέλουμε στην καθημερινότητά μας τον Αθήνα 9.84», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του σταθμού της πόλης Κατερίνα Γκαγκάκη, μιλώντας στην Σαπφώ Ματσιώρη.

Ο Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του σταθμού της πόλης, κ. Ιωακείμ Καλλιβρούσης, μιλώντας στο σταθμό της πόλης και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, αναφέρθηκε στο νέα στίγμα που θέλει να δώσει ο σταθμός, με αιχμή την εξωστρέφεια και την κοινωνική προσφορά. «Μετά από 34 χρόνια, ο Αθήνα 9.84 είναι εδώ, δυνατός, παρέχοντας πλήρη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και δίνοντας παράλληλα το στίγμα του και σε επίπεδο κοινωνικής προσφοράς. Επίσης, τον τελευταίο καιρό αποτελεί μια όαση πολιτισμού με τις μουσικές συναυλίες, και θεατρικές παραστάσεις κάθε Κυριακή και Δευτέρα».

«Ο Αθήνα 9.84 το τελευταίο διάστημα στο κομμάτι του πολιτισμού έχει φέρει έναν αέρα ανανέωσης που μας είχε λείψει από το ραδιόφωνο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος. «Αλλά και στην ειδησεογραφία είναι σημαντική η υπενθύμιση πόσο κρίσιμο είναι να υπάρχει ένα δημοτικό ραδιόφωνο, το χρειαζόμαστε σαν πόλη και σαν κοινωνία», τόνισε.

«Ο Αθήνα 9.84 γεννήθηκε όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πολύ περιορισμένη στις αρμοδιότητές της. Έσπασε την πεπατημένη, αποδεικνύοντας ότι οι Δήμοι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα εφόσον τους αφήσει το κεντρικό κράτος να δημιουργήσουν και να διευρύνουν τις δυνατότητές τους. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πως τα πράγματα μπορούν να είναι διαφορετικά», τόνισε στο σταθμό της πόλης, ο επικεφαλής της Δημοτική Παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος. Μιλώντας στις Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη, πρόσθεσε ότι «οι Δήμοι οφείλουν να βρίσκονται στην υπηρεσία των πολιτών τους».

«Καλή στιγμή για το παρόν και το μέλλον της πόλης ο Αθήνα 9.84» χαρακτήρισε το σταθμό της πόλης ο επικεφαλής της της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους δρόμους της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου. Μιλώντας  στην Αριστέα Γιάννου συμπλήρωσε ότι «ο Αθήνα 9.84 αν και προήλθε από ένα κρατικό θεσμό που πίστευε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, αναγκάστηκε να δώσει μάχες με τα ΜΑΤ για να υπάρξει» και εξέφρασε την επιθυμία για πιο εναργέστερη παρουσία των συνδικάτων στα FM.

Ο σταθμός της πόλης πρέπει να είναι κοντά στην εξέλιξη της καθημερινότητας, να δίνει φωνή στις συλλογικότητες, που βρίσκονται στις γειτονιές, αλλά και στο χώρο του πολιτισμού, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων κι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας. «Θα επιμείνουμε στην ανάγκη για ένα ζωντανό ραδιόφωνο που θα εκφράζει όλες τις πολιτικές φωνές του Δημοτικού Συμβουλίου», υπογράμμισε μιλώντας στη Σαπφώ Ματσιώρη.

H Ντίνα Ρέππα, δημοτική σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι μέγιστο ζήτημα να επιδιώκεται από τους δημοσιογράφους να υπηρετούν την πόλη και τους ανθρώπους της. Και επειδή η πόλη δεν είναι κάτι ενιαίο, θα σας έλεγα να υπηρετείτε κυρίως τους ανθρώπους από τις πιο λαϊκές γειτονιές, γιατί αυτές οι περιοχές είναι ”άφωνες”, συνολικότερα στο πολιτικό σύστημα και σε όλα τα μέσα εξουσίας, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν έρχεται εύκολα η εικόνα και η αγωνία, τα προβλήματα, οι διεκδικήσεις, οι χαρές των ανθρώπων, οι κατακτήσεις τους μέσα στις γειτονιές. Υπάρχει μια ”πίσω αυλή” στην πόλη που έχει πολύ μεγάλη σημασία – τουλάχιστον το Δημοτικό Ραδιόφωνο- να την φωτίσει».

Ο  Βασίλης Καπερνάρος, επικεφαλής της ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης «Αθήνα το Σπίτι μας» ξεχώρισε το ραδιόφωνο ως το καλύτερο και αμεσότερο μέσο επικοινωνίας. «Μας συντροφεύει σε όλες τις στιγμές, τις δραστηριότητές μας, σε ό,τι και αν κάνουμε. Οπότε, είναι εκ των πραγμάτων το αγαπημένο όλων. Και ευχήθηκε «ο Αθήνα 984 να έχει πολλά ακόμα χρόνια μπροστά του, με επιτυχίες και μακροημέρευση».

«Το ραδιόφωνο της πόλης να το αγκαλιάσουν όλοι οι Αθηναίοι. Θεωρώ ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια να γίνει εξωστρεφής ο σταθμός, να έχει ενημέρωση, πολιτισμό, κοινωνικές δράσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας επίσης στην Αριστέα Γιάννου.

«Πριν 23 χρόνια σε μια περίοδο μονοκρατορίας της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ο Μιλτιάδης Έβερτ με αυτή την επαναστατική του απόφαση άλλαξε τα πράγματα στη δημοσιογραφία, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη. «Για τη γενιά μου ο Αθήνα 9.84 ήταν η ελευθερία να ακούσουμε διαφορετικά πράγματα. Είναι ένας σταθμός σύμβολο, μια φωνή ελεύθερη, δημοκρατική», υπογράμμισε.

Με αφορμή την εν λόγω επέτειο, ο Γιώργος Βουλγαράκης πρώην υπουργός και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα και πάλι Αθήνα» μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Αριστέα Γιάννου, υπογράμμισε την σπουδαία παρακαταθήκη του σταθμού της πόλης που , όπως χαρακτηριστικά είπε, αποτελεί την ιστορία του ελληνικού ελεύθερου ραδιοφώνου. «Θυμάμαι -ως νεαρός φοιτητής τότε- με ιδιαίτερη νοσταλγία και συγκίνηση την πρώτη εκπομπή του Αθήνα 9.84 και την προσπάθεια που είχε καταβάλει ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ, να ”ανοίξει” ουσιαστικά τον αέρα της ραδιοφωνίας και σε μη κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αυτό σηματοδότησε μια επανάσταση τότε στο χώρο αλλά και την εφαρμογή μιας δημοκρατικής πεποίθησης η οποία σχετιζόταν με την πολυφωνία και τον πλουραλισμό».

O ιατροδικαστής και Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει σημαντικά. Δημιουργήσουμε δομές και αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Η πόλη απέκτησε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων. Επίσης, απέκτησε για πρώτη φορά ξενώνα τοξικοεξαρτημένων ατόμων, ομάδες street workers, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουμε αναπτύξει προγράμματα επανένταξης ώστε να μην ιδρυματοποιήσουμε τους ανθρώπους που έχουμε βάλει στις δομές στέγασης».

Παράλληλα ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Αθήνα 9.84 χαρακτηρίζοντας τον ιστορικό καθώς όπως είπε με αυτόν «μεγαλώσαμε η γενιά των 40άρηδων σε αυτή την πόλη. Τα Σάββατα, πηγαίναμε στο στούντιο της Λιοσίων όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε καλλιτέχνες ή συμμετείχαμε σε ραδιοφωνικά παιχνίδια. Για εμάς το ραδιόφωνο ήταν ένα πολύ σημαντικό μέσο και γι αυτό ο Αθήνα 9.84 ήταν συνδεδεμένο με τα πρώτα αθώα παιδικά και σχολικά χρόνια».

Ο αναπληρωτής Τμηματάρχης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Κουρέτας, μεταξύ άλλων, μίλησε στον Γιώργο Αποστολίδη, για τη καθημερινή αποστολή να διατηρείται η πόλη καθαρή. «Προσπαθούμε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους δημότες, σε 24ωρη βάση, μέσα από τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν. Η πανδημία ήταν δοκιμασία και για εμάς, αλλά ανέδειξε ταυτόχρονα κρυφές δυνάμεις για να κάνουμε καλύτερες την παρουσία και τη προσφορά μας. Οι ακροατές του Αθήνα 9.84 και όσοι κινούνται στο κέντρο της πόλης, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατάμε τη πόλη καθαρή».

[su_image_carousel source=”media: 416970,416969,416968,416967,416961,416960,416959,416958,416956,417071,417068,417067″ slides_style=”photo” crop=”none” align=”center” dots=”yes” captions=”yes” autoplay=”3″]

Είναι σημαντικό ότι μέσα από την συχνότητα του Αθήνα 9.84 μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους συμπολίτες μας τόνισε μιλώντας στο σταθμό της πόλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Ο εμπνευστής και ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος μίλησε για αυτή την επιλογή ζωής και προσφοράς που μένει ζωντανή και στη συγκυρία της δοκιμασίας με την πανδημία. «Ο «Άλλος άνθρωπος» ενώνει άστεγες ψυχές. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και πρέπει να σε εμπιστευτούν ώστε να σου ανοίξουν την καρδιά τους και να μπορέσεις να τους βοηθήσεις. Γιατί πέραν της κάλυψης της ανάγκης σίτισης, αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να καλύψουν και άλλες ανάγκες τους, όπως η μοναξιά», τόνισε.

«Η ζωή στο δρόμο δεν είναι για τα ζώα. Κινδυνεύουν κάθε στιγμή από τις αντίξοες συνθήκες. Όλα τα σπίτια δεν πρέπει να έχουν ένα ζώο, αλλά όλα τα ζώα πρέπει να έχουν ένα σπίτι. Η συντροφιά τους ισοδυναμεί με σωτηρία ψυχής. Αποτελούν μέλος της οικογένειας και όχι παιχνίδι για τα παιδιά. Έχουν ανάγκη το χρόνο και την προσοχή μας. Δεν παίρνουμε κανένα έμψυχο πλάσμα για να το βάλουμε σε μια γωνιά», είπε η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα ζώα και υπεύθυνη για την οργάνωση «Καταφύγιο του Σωκράτη».

Την δράση της φοιτητικής ομάδας εθελοντικής αιμοδοσίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟ περιέγραψαν η Μαργαρίτα Θεοδωρή και η Άννα Μαρκαντέ.

«Εδώ και 20 χρόνια το Σωματείο, με αφετηρία την αρχική προσπάθεια φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, προωθεί την οργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών. Αλλά και την ιδέα του εθελοντισμού γενικότερα, όπως και τη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Είμαστε κοντά σας, ενώνοντας δυνάμεις με τον Αθήνα 9.84, για να προτρέψουμε τον κόσμο να δίνει αίμα, να κάνει ένα πολύτιμο δώρο ζωής σε ανθρώπους που χωρίς αυτό, δεν έχουν κανένα μέλλον».

Η ομάδα της MONUMENTA, φορέας σημείο-αναφοράς για τη πόλη, εδώ και 15 χρόνια, στοχεύει στη μελέτη και καταγραφή ιστορικών Αθηναϊκών κτιρίων.

Η Ειρήνη Γρατσία, χαρακτήρισε έργο ζωής την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης από τους ευαισθητοποιημένους αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους που συγκροτούν τη ΜΟNUMENTA. «Θέλουμε να καταδείξουμε ότι τα κτίρια είναι οι άνθρωποι. Πίσω από τους τοίχους τους κρύβονται οι ιστορίες των ανθρώπων που τα κατοίκησαν, αλλά και η ιστορία της ίδιας της πόλης». Τα κτίρια μιλούν, είναι καταγραφείς μνήμης», τόνισε.

O Nίκος Μπαρπάκης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου για τις ψυχαγωγικές, ενημερωτικές διαδρομές που διοργανώνει με αναφορές στον Τουρισμό και τη πόλη.

«Η Alternative Tours of Athens (ΑΤΑ) είναι μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, έργο μιας ομάδας δημιουργικών ανθρώπων, που μετρά δέκα χρόνια ζωής. Είχε αφετηρία μια παρέα νεαρών αρχιτεκτόνων και designers με στόχο να αναδείξουν τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Παρουσιάζει την Αθήνα μέσα από καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Προτείνει ακόμη, θεματικές περιηγήσεις γνωριμίας με τη σύγχρονη ιστορία, τα κινήματα της πόλης, τις ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, τη γαστρονομία, τη street art, αλλά και την οπτική ιδιοκτητών καταστημάτων και ξένων που ξεχώρισαν την Αθήνα ως τόπο διαμονής».

Έως τις 3μμ, στην Πλατεία Συντάγματος βρέθηκε κοντά μας το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας  για την διεξαγωγή  της εθελοντικής αιμοδοσίας, για όσους αφιερώνοντας λίγα λεπτά από τον χρόνο τους πρόσφεραν ένα πολυτιμότερο δώρο ζωής στους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Η διεξαγωγή της αιμοδοσίας πραγματοποιήθηκε σεβόμενη όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

«Μία μονάδα φιάλης αίμα μπορεί να σώσει τρεις συνανθρώπους μας. Τα πέντε λεπτά από τη ζωή μας είναι το ελάχιστο» τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας, μιλώντας στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου. «Η επιδημία ήταν η αφορμή για να αλλάξει η θεώρηση της ζωής να συνειδητοποιήσουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να είσαι υγιής», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κατσίβελας, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την προσέλευση νέων ανθρώπων στην αιμοδοσία γεγονός που «έριξε» σημαντικά τον μέσο όριο ηλικίας του Έλληνα αιμοδότη. «Οι γυναίκες υποστήριξαν εντυπωσιακά την αιμοδοσία, ξεπερνώντας κατά πολύ τους άνδρες. Η αιμοδοσία ξαναμπήκε στις συνήθειες του κόσμου. Έχουμε προσεγγίσει τις νέες γενιές και αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Πριν από την επιδημία, ο μέσος όρος των αιμοδοτών ήταν γύρω στα 45 έτη. Πλέον, μιλάμε για ηλικίες με μέσο όρο τα 29 – 30 χρόνια».

Υπογραμμίζεται, ότι πριν μπουν στο αυτοσχέδιο στούντιο και για την ασφάλεια όλων μας, οι καλεσμένοι υποβλήθηκαν σε rapid test.

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ οι δημοσιογράφοι και οι παραγωγοί του Αθήνα 9.84 προέτρεπαν τους ακροατές του σταθμού αλλά και τους πολίτες να υποβληθούν σε rapid test στις εγκαταστάσεις του ΕΟΔΥ στο Μετρό Συντάγματος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα