back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Π. Κατσίβελας: Να καταλάβουμε την ανάγκη να προσφέρουμε αίμα 2 με 3 φορές το χρόνο

Διαβάστε επίσης

«Η επιδημία του κορονοιού δεν πρέπει να περάσει χωρίς να πάρουμε μηνύματα. Πρέπει να νιώθουμε ευτυχισμένοι που έχουμε την υγεία μας και να προσφέρουμε για τον συνάνθρωπο. Μέσα στην πανδημία νιώσαμε τι σημαίνει να έχεις μοναχικότητα, να κινδυνεύει η υγεία σου ή να πεθαίνεις.» είπε στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, για τα πολλαπλά μηνύματα από τη συγκυρία και την αξία της αιμοδοσίας.

Στη συνομιλία του με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη ανταπόκριση των γυναικών σε πανδημικές συνθήκες, λέγοντας πως «είναι συγκινητική η συμμετοχή τους.»

Δίνοντας ένα μέτρο των ετήσιων αναγκών της χώρας για να επιτευχθεί ο στόχος της επάρκειας και να καλυφθεί η έλλειψη σταθερής προσφοράς, τόνισε «έχουμε 300.000 αιμοδότες στην Ελλάδα, με τις ανάγκες να υπολογίζονται σε λίγο περισσότερες από 600.000 μονάδες, το χρόνο.
Η χώρα χρειάζεται 13.000 μονάδες αίματος, κάθε εβδομάδα και το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι αυξημένες. Να μην ξεχνάμε, πως το αίμα είναι ένας ευαίσθητος ανθρώπινος ιστός, που έχει διάρκεια ζωής έως ένα μήνα.»

Το κλειδί, όπως εξήγησε «… είναι να πείσουμε τους συνανθρώπους, συμπολίτες μας – αιμοδότες να προσφέρουν αίμα 2 με 3 φορές το χρόνο, ώστε να λυθεί με αυτό τον τρόπο ένα πρόβλημα, που σέρνεται δεκαετίες, σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες. Δεν είμαστε μακριά, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε, για να μπορεί το σύστημα να τροφοδοτείται συνεχώς.»

Για τη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας που συνδιοργανώθηκε με το ΕΚΕΑ, στην Πλατεία Συντάγματος, ο κ Κατσίβελας σημείωσε: «Πέρα από το αίμα που συνελέγη χθες στην αιμοδοσία που συνδιοργανώσαμε και είναι σημαντικό, πέρασε πολύς κόσμος, ενημερώθηκε και έκλεισε ραντεβού για επόμενη αιμοδοσία. Χίλια ευχαριστώ για την προσπάθεια που έγινε χθες από τον ΑΘΗΝΑ 9.84.»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα