back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θεσμοί: Τρεις “αστερίσκοι” για τις συντάξεις

Διαβάστε επίσης

 

Παρεμβάσεις στο σύστημα απονομής αλλά και στο ύψος συντάξεων, προκρίνουν οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ) στις εκθεσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα:

Διαπιστώνεται ότι οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις αλλά και για τους μισθούς του Δημοσίου, τείνουν να επανέλθουν στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα ενώ επισημαίνεται ότι από τις δύο αυτές πηγές μπορούν να προκύψουν σημαντικές εξοικονομήσεις.

Τίθεται χρονικό περιθώριο έως το τέλος του έτους για την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς θεωρούνται από τα βασικά μεγέθη επιβάρυνσης των δημοσίων οικονομικών. Πάντως, οι θεσμοί αποδέχονται ότι λαμβάνονται μέτρα με στόχο η περίοδος απονομής σύνταξης να περιοριστεί στους τρεις μήνες, ενώ αναφέρονται στα στοιχεία Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα οποία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ από τα 494 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, υποχώρησαν στα 461 εκατ. ευρώ.

Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας, με προοπτική νομοθέτησης, τον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η αξιολόγηση της αναπηρίας να μην προκύπτει μόνο από τον ιατρικό φάκελο του ενδιαφερόμενου, αλλά και από την πρακτική λειτουργικότητά του, ώστε να προσαρμόζονται αναλόγως και οι παροχές (συντάξεις και επιδόματα).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα