back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κοινωνικά Κέντρα στους Δήμους για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Διαβάστε επίσης

Τον κομβικό ρόλο των Δήμων στην κοινωνική πρόνοια και στήριξη, προτάσσει η Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας, η οποία δημοσιοποιήθηκε προς διαβούλευση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό:

  • Τα Κέντρα Κοινότητας θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, ο οποίος θα αναβαθμιστεί και θα υποστηριχθεί πλέον από τα κατάλληλα εργαλεία.
  • Σχεδιάζεται η ανάπτυξη και λειτουργία των Κοινωνικών Κέντρων, τα οποία θα λειτουργούν στους ΟΤΑ α’ βαθμού, ως δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών τους και θα εποπτεύονται από αυτές κατ’ αντιστοιχία με την έως σήμερα λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας.
  • Ωστόσο, το Κοινωνικό Κέντρο, ως ενιαία πλέον δομή θα παρέχει, σε επίπεδο Δήμου, τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που έως σήμερα παρέχονται τόσο από τα Κέντρα Κοινότητας όσο και τις Δομές Φτώχειας.
  • Στην περίπτωση των Δήμων που διαθέτουν ήδη Κέντρα Κοινότητας, αυτά σχεδιάζεται να μετεξελιχθούν σε Κοινωνικά Κέντρα, ενώ για τους Δήμους που δεν διαθέτουν Κέντρα Κοινότητας, σχεδιάζεται η απευθείας σύσταση και λειτουργία Κοινωνικών Κέντρων.
Προσωπικό….
  • Ως προς το προσωπικό, ο σχεδιασμός προβλέπει πως τα στελέχη των υφιστάμενων Κέντρων Κοινότητας και Δομών Φτώχειας θα εξακολουθήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα Κοινωνικά Κέντρα. Στην περίπτωση Δήμων που δεν έχουν Κέντρα Κοινότητας ή/και δομές φτώχειας, η στελέχωση των Κοινωνικών τους Κέντρων προβλέπεται να γίνει με τη διαδικασία που ίσχυσε για την στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας.
…και οφέλη
  • Όπως επισημαίνεται η προστιθέμενη αξία των δομών αυτών έχει να κάνει με την απλοποίηση της πρόσβασης των πολιτών στις παροχές σε είδος, την συγκέντρωση διαφορετικών και κατακερματισμένων υπηρεσιών σε μια δομή, την πληρέστερη ενημέρωση για τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο και την διευκόλυνση συγκέντρωσης της πληροφορίας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τους λήπτες αυτών στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα