back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σχέδιο-εμβόλιο για τη… φτώχεια: Τι θα γίνει με τα επιδόματα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Διαβάστε επίσης

Ενοποίηση προνοιακών επιδομάτων με κεντρικό πυλώνα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και την ένταξη μέρους των δικαιούχων στην αγορά εργασίας, προβλέπει -μεταξύ άλλων- η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας.

Το σχέδιο των 108 σελίδων, περιλαμβάνει 282 Δράσεις από 11 Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους, οι οποίες καλύπτουν τους εξής τέσσερις Επιχειρησιακούς Άξονες.

Σε ότι αφορά στα επιδόματα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “δράσεις επιδοματικού χαρακτήρα συνεχίζουν, και η σκοπιμότητα ύπαρξης τόσο πολλών επιδομάτων θα διερευνηθεί ως προς την οπτική της ενοποίησης τους”.

Όπως επισημαίνεται, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ανάγεται πλέον σε εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων.

Απασχόληση δικαιούχων

Υπό το πρίσμα αυτό, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέτει ως στόχο κατ’ έτος 20.000 δικαιούχοι του ΕΕΕ να συμμετάσχουν σε δράσεις ενεργοποίησης και ένταξης στην αγορά εργασίας, ενώ απαιτείται ιδίως για το σκοπό αυτό, να υπάρξει ενεργοποίηση, συντονισμός και ολοκλήρωση των δράσεων που σχετίζονται με συνοδευτικές υπηρεσίες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Με τον τρόπο αυτό, οι συντάκτες της έκθεσης, προβλέπουν “τη σταδιακή μείωση των συνολικών δαπανών για επιδοματικές παροχές εξαιτίας εκούσιων επιλογών των ενδιαφερομένων να αξιοποιήσουν ποιοτικές δράσεις επιχειρηματικότητας και εργασιακής ένταξης που εξασφαλίζουν είσοδο και παραμονή στην αγορά εργασίας”,

Φτώχεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση:

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 48,4% . Μετά από αυτές, υποχωρεί σε περίπου 18%.

Τρεις στους δέκα Ελληνες (3.161.900 ) βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας βάσει στοιχείων του 2019. Το 2014 είχε φθάσει στο 36%.

Ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας μειώθηκε, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα (στο 21%). Στο υψηλότερο σημείο βρισκόταν το 2013 με ποσοστό σχεδόν 29%

Το 10% των εργαζομένων είναι φτωχοί.

Σχεδόν 12% υψηλότερο είναι το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση για κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με τους πλήρως εργαζόμενους. Ωστόσο, περισσότερες από μια στις δύο προσλήψεις αφορούν σε ευέλικτη μορφή εργασίας.

Το 42,2% του μη φτωχού πληθυσμού (46,1% το 2018) δηλώνει ότι έχει δυσκολίες στην αντιμετώπιση έκτακτων εξόδων ύψους 380 ευρώ περίπου. Το αντίστοιχο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού είναι 73,0% (76,7% το 2018).

Οι δράσεις

Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου θα αποτελέσουν «πυξίδα» για την βέλτιστη κατανομή των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων (από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλους πόρους) που θα κατευθυνθούν στον «πυλώνα» της κοινωνικής συνοχής.

Πρόκειται για:

1. Πρόσβαση σε επαρκείς πόρους και βασικά υλικά – Αφορά σε 49 δράσεις που καλύπτουν τον Γενικό Πληθυσμό, με έμφαση στα Άτομα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και Αστέγους. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επιδόματα μακροχρόνιων και άλλων ανέργων, επιδόματα παιδιού και γέννησης, επιδόματα ΑμεΑ, οικονομικές ενισχύσεις φοιτητών κλπ.

2. Πρόσβαση σε αποτελεσματικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες – Αφορά σε 149 δράσεις που καλύπτουν άτομα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ΑμεΑ, παιδιά, ηλικιωμένους, αστέγους, , γυναίκες θύματα βίας και κακοποίησης, άλλες ευάλωτες ειδικές ομάδες (π.χ. Ρομά). Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες για ΑμεΑ, αλλά και ο μηχανισμός αξιολόγησης της αναπηρίας (πχ Ενιαία Ηλεκτρονική Πλατφόρμα ΚΕΠΑ), να στηριχθούν γυναίκες θύματα βίας και κακοποίησης, να λειτουργήσουν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, να ενισχυθεί η προσχολική εκπαίδευση, να βελτιωθεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες των ευπαθών ομάδων πληθυσμών κλπ.

3. Ένταξη στην αγορά εργασίας, βελτίωση της απασχολησιμότητας και πρόσβαση στην απασχόληση – Αφορά σε 64 δράσεις που καλύπτουν Ανέργους και εργαζόμενους σε επισφάλεια, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ανέργους, η στήριξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η πρόσβαση ευάλωτων ομάδων σε προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης και άτυπης μάθησης, η επανακατάρτιση ανέργων, η πρόσβαση σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης κλπ.

4. Διακυβέρνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας – Αφορά σε 20 δράσεις για την θεσμική και επιχειρησιακή ενίσχυση, αλλά και την ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της Εθνικής Στρατηγικής

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα