back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα πολυπολιτισμικό μονοπάτι στο πάρκο Ροζάν στα Εξάρχεια

Διαβάστε επίσης

Γνωρίστε τις φυλές των Αθηνών

Μια αναδυόμενη υπαίθρια έκθεση με 5 ξύλινα κουτιά εγκατάστασης, που αναδεικνύουν τις παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών μέσω τέχνης, μουσικής, φαγητού και χορού θα στηθεί στο πάρκο Ροζάν, στη Νεάπολη Εξαρχείων, στις 11, 16 και 17 Ιουνίου 2021, από τις 6.00 μ.μ. έως τις 9.00 μ.μ.

Ο λόγος για το Athens Tribes, μια κοινή δράση των Impact Hub Athens, των Musikarama, εθνοτικών ομάδων της Αθήνας και του Curing the Limbo, του δήμου Αθηναίων, η οποία με όχημα την κουλτούρα και τον πολιτισμό του κάθε τόπουλ στοχεύει  στην ομαλή ένταξη προσφύγων και μεταναστών, την μεταξύ τους αλληλεπίδραση, ενθαρρύνοντας παράλληλα και τη διάδραση με το ευρύ κοινό.

Athens Tribes

«Σχεδιάσαμε μια σειρά εργαστηρίων, που κατέληξε στην υπαίθρια έκθεση στα Εξάρχεια», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η Φοίβη Κωνσταντινίδη από το Impact Hub Athens. «Συνευρεθήκαμε με μέλη κοινοτήτων από την Ουκρανία, Ζιμπάμπουε, Αιθιοπία, Ιράν, Ρωσία αλλά και από την Ελλάδα και σχεδιάσαμε εκθέματα με τέσσερις πολιτιστικές θεματικές: τον χορό, τη μουσική, τη γαστρονομία και τις τέχνες, με στόχο  να επαναπροσδιορίσουμε  την ταυτότητα της Αθήνας, η οποία είναι πολυπολιτισμική.

Τα εργαστήρια

«Δημιουργήθηκε ένα κοινό κέντημα με λουλούδια από όλες τις χώρες, όπου οι συμμετέχοντες κέντησαν ταυτοχρόνως, κατασκευάστηκαν κούκλες υφασμάτινες με παραδοσιακά ρούχα και μοτίβα από την κάθε χώρα, 6 παραδοσιακά τουρσιά, που θα παρουσιάζονται στην έκθεση, των οποίων οι συνταγές  φιλμογραφήθηκαν. Παράλληλα οι Musikarama μαζί με κοινότητες από το Ιράν, τη Συρία, την Σενεγάλη, την Ισπανία δημιούργησαν videos από τα εργαστήρια χορού και μουσικής, με ήχους από όλο το κόσμο. Οι καλλιτεχνικές παραγωγές μετατράπηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό για την προβολή τους στην υπαίθρια έκθεση του Athens Tribes».

Κάλεσμα στους Αθηναίους

«Καλούμε επίσης τους επισκέπτες να συμμετέχουν στην έκθεση φέρνοντας και εκείνοι ένα δικό τους έργο, π.χ., μια χειροποίητη κούκλα ή ένα τουρσί ή μια ηχογραφημένη ιστορία ή ένα τραγούδι από τον τόπο καταγωγής τους», αναφέρει η κα Κωνσταντινίδη. «Στις 17 Ιουνίου στη λήξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και ένα χαλαρό μουσικό event , από τους Musikarama, και όποιον επιθυμεί να παίξει μαζί τους φέρνοντας το όργανό του. Επίσης θα λάβει χώρα και ένα εργαστήριο με θέμα τη βαφή υφασμάτων με την τεχνική Tie Dye, χρησιμοποιώντας φυσικά χρώματα, όπως από παντζάρια, επισης ανοιχτό στο κοινό για να συμμετέχει.

Ο αντίκτυπος της δράσης στους συμμετέχοντες

Αναφερόμενη στην ανταπόκριση, που είχε η δράση στους συμμετέχοντες η κα Κωνσταντινίδη τονίζει ότι «η συμμετοχή στα εργαστήρια παρά τις δυσκολίες, που υπήρχαν λόγω της πανδημίας ήταν ικανοποιητική και ανέδειξε το ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων να επικοινωνήσουν τον πολιτισμό τους, αγκάλιασαν το πρότζεκτ με ενθουσιασμό και μοιράστηκαν μεταξύ τους πληροφορίες, τεχνοτροπίες και βιώματα, δημιουργώντας κάτι κοινό». 

Το Πάρκο Ροζάν

«Η επιλογή του συγκεκριμένου πάρκου, για την παρουσίαση της έκθεσης αποτελεί έναν ακόμα στόχο της δράσης μας, ο οποίος είναι η αναβίωσή του καθώς είναι ένα σχετικά άγνωστο στον πολύ κόσμο και το τελευταίο διάστημα δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα», καταλήγει η Φοίβη Κωνσταντινίδη. 

Οι Musikarama

Musikarama (Karama, αξιοπρέπεια στα Αραβικά) είναι μία κοινότητα που στοχεύει στην δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Αθηναίων και ethnic κοινοτήτων μέσω της μουσικής, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για την ανθεκτικότητα και την ενσωμάτωση προσωρινά μετακινούμενων ανθρώπων

Impact Hub Athens

To Impact Hub Athens είναι ένα τοπικό και διεθνές συνδεδεμένο δίκτυο με σκοπό το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και εγχειρήματα που φέρνουν κοντά ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές με στόχο την  συλλογική επέμβαση σε κρίσιμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα των πόλεων και των γειτονιών.

Η δράση Athens Tribes αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Urban Innovative Actions.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα