Εάν περισσότεροι άνθρωποι εργάζονταν μόνιμα από το σπίτι, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος (CO2) που βλάπτει το κλίμα. Σε αυτό παίζουν αποφασιστικό ρόλο, οι ακριβείς συνθήκες εργασίας, όπως και η εποχή του χρόνου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του βρετανικού οργανισμού προστασίας του περιβάλλοντος «Carbon Trust» για λογαριασμό του Ινστιτούτου Vodafone.
Η κρίση του κορονοϊού και η μετάβαση στην τηλεργασία λόγω της πανδημίας άφησαν ένα σαφές θετικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακος (CO2) στην Γερμανία : Εάν υποτεθεί ότι εργάστηκαν από το σπίτι κατά μέσο όρο 18,4 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021 περίπου 3,5 ημέρες την εβδομάδα, το αποτύπωμα άνθρακα κάθε απασχολούμενου ατόμου μειώθηκε κατά 72%.
Ο λόγος για τον καλύτερο απολογισμό των εκπομπών CO2 είναι, αφενός, οι λιγότερες μετακινήσεις και αφετέρου η μεγαλύτερης βαρύτητας χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας λόγω των μη ή εν μέρει λειτουργούντων γραφείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, αυτό δεν αντισταθμίστηκε όμως ταυτόχρονα από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας στα σπίτια.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως εξηγούν οι ειδικοί: το χειμώνα, η εργασία γραφείου μπορεί ακόμη και να είναι ενεργειακά πιο αποδοτική. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που μετακινούνται προς το γραφείο τους — όπου και εργάζονται — εκπέμπουν σημαντικά λιγότερο CO2 κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου από εκείνους που εργάζονται στο σπίτι και επομένως πρέπει να το θερμαίνουν για περισσότερες ώρες.
Επίσης, στην Γερμανία το ποσοστό ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιείται για θέρμανση είναι υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο της Σουηδίας, οι δε απαιτήσεις θέρμανσης αυτών των δύο χωρών σε σύγκριση με την Ισπανία ή την Ιταλία είναι μεγαλύτερες. Αντιστρόφως, χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι λ.χ. στην Ισπανία περισσότερα κλιματιστικά για ψύξη σύμφωνα με την μελέτη, γι αυτό και η εργασία με φυσική παρουσία στο γραφείο είναι συχνά πιο αποτελεσματική ενεργειακά και πιο φιλική προς το περιβάλλον καθώς λειτουργούν λιγότερα κλιματιστικά για περισσότερους ανθρώπους και εκπέμπεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακος κατά τους θερινούς μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ