back to top
25.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Α. Γεωργιάδης: Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους σε 2 ή 3 εβδομάδες

Διαβάστε επίσης

Μέσα σε έξη μήνες έχουν χορηγηθεί διεθνώς περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, ο εμβολιασμός έχει επιβεβαιωθεί ως το μοναδικό μέχρι τώρα αποτελεσματικό μέτρο στην εκμηδένιση της βαριάς νόσησης και του θανάτου από την COvid-19 και η εμβολιαστική ασφάλεια αποδεικνύεται εξαιρετικά… ασφαλής. Δεν υπάρχει σοβαρότερο επιχείρημα από την ίδια την επιδημιολογική- υγειονομική κατάσταση, δεδομένου ότι και οι 398 ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα  είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Το τελευταίο το επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνης Γεωργιάδης μιλώντας ε στον ΣΚΑΪ . Ο ίδιος δήλωσε “θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δεν βρίσκει ραντεβού”.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά θα έχουμε φτάσει τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες. Ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες το σύστημα αυτό εφαρμόζεται.

Στην Ελλάδα των 12.500 νεκρών από τον νέο κορονοιό, αναζητείται τρόπος προκειμένου να πεισθούν όλες οι ηλικιακές ομάδες  να προχωρήσουν στην οικοδόμηση του τείχους της ανοσίας και να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όλο και περισσότεροι αρμόδιοι ζητούν να δοθούν κίνητρα  προκειμένου οι εμβολιασμένοι  να πολλαπλασιασθούν, με στόχο  τον πλήρη εμβολισμό δυο δόσεων για επιπλέον 3 εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας μέσα στο καλοκαίρι . Στόχος στα τέλη του Αυγούστου να έχουν εμβολιασθεί πλήρως  6.000.000 άνθρωποι . Για να συμβεί αυτό και να αποτραπεί ένα 4ο κύμα  θεωρείται ηθικά και υγειονομικά επιβεβλημένη η παροχή κινήτρων και προνόμιων για όλους όσοι έχουν εμβολιασθεί . Η κυβέρνηση δέχεται εδώ και καιρό τέτοιες εισηγήσεις  για  κίνητρα στο εμβολιασμό με την προϋπόθεση να ανοίξει πλήρως η πρόσβαση στον εμβολιασμό, για όλα τα εμβόλια, για όλο τον πληθυσμό.

Η σημερινή ημέρα κατά την οποία ανοίγει η πρόσβαση για όλα τα εμβόλια για τους 24-29 αλλά και τους 18-24 οι οποίοι θα ακολουθήσουν στην συνέχεια,  είναι το πρώτο μεγάλο βήμα  για την παροχή προνομίων  όπως ήδη έχουν  εισηγηθεί το Αμερικανικό και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ( CDCECDC ).

Όπως το διατύπωσε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».

 

Με βάση την διεθνή εμπειρία τρία είναι τα προνόμια που η συντεταγμένη πολιτεία θα μπορούσε να παράσχει στους εμβολιασμένους :

1. Η άρση της υποχρέωσης των εμβολιασμένων για self tests, μέτρο που μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί (ακόμα και τον Ιούλιο). 

2. Η χορήγηση μεγαλύτερης ελευθερίας στην διασκέδασης τις δραστηριότητες του πολιτισμού και στα ταξίδια . Για παράδειγμα συζητείται οι εμβολιασμένοι να έχουν πρόσβαση και σε κλειστούς χώρους αλλά και να είναι ευκολότερες οι μετακινήσεις με την άρση των περιορισμών, στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid test

Υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο η «ελαστικοποίηση» των μέτρων να αφορά και όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορoνοϊό και έχουν αντισώματα (ωστόσο εδώ γεννάται το ερώτημα για πόσο διάστημα θα καλύπτονται όσοι έχουν νοσήσει).

Παράλληλα, όσο προχωρα το καλοκαίρι τόσο πιό κοντά έρχεται η συζήτηση για τον εμπρόθεσμο υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Στην πρώτη γραμμή της σχετικής συζήτησης είναι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό (κατά τα ιταλικά πρότυπα ) αλλά και όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα και με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθούν οι προσπάθειες για να πειστούν οι πολίτες – κυρίως οι άνω των 65 – να εμβολιαστούν, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας με βασικό επιχείρημα  το γεγονός ότι τα υγειονομικά στοιχεία δείχνουν πως περίπου εννέα στους δέκα πολίτες που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

 

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα