back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι αλλάζει στις απολύσεις – Τα σημεία προσοχής

Διαβάστε επίσης

Σημαντικές παρεμβάσεις στο ακανθώδες θέμα των απολύσεων, επιχειρεί η κυβέρνηση με το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ η αγορά εργασίας μετρά τις οικονομικές πληγές της, εξαιτίας της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου:

– Επιπλέον αποζημίωση αντί επαναπρόσληψης:

Η ενισχυμένη αποζημίωση, η οποία κυμαίνεται από 3 έως 24 μισθούς, αφορά σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η απόλυση κρίνεται ως καταχρηστική από τα δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή, ο απολυμένος δεν επαναπροσλαμβάνεται και δεν του καταβάλλονται οι οφειλόμενοι μισθοί με τόκο υπερημερίας.

  • Καταβολή και ύψος αποζημίωσης:

Η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να είναι σύγχρονη με την απόλυση και να μην ξεκινά εντός τετραμήνου (όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη), ενώ ενδεχόμενη καταβολή της με μείωση 10% οδηγεί υποχρεωτικά στην συμπλήρωση του ποσού.

– Διεύρυνση των λόγων ακυρότητας της απόλυσης:

Εκτός από τους λόγους ακύρωσης της απόλυσης που ισχύουν σήμερα και θα συνεχίσουν να ισχύουν, προστίθενται οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογέννητου τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συναινέσουν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και απασχολουμένων με τηλεργασία οι οποίοι άσκησαν το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

  • Απόλυση και απαγόρευση προσέλευσης:

Παρέχεται στον εργοδότη το δικαίωμα της απαγόρευσης προσέλευσης του εργαζόμενου στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του. Ο εργαζόμενος, θα αμείβεται κανονικά έως την επίσημη λύση της σχέσης εργασίας.

  • Εξίσωση αποζημίωσης εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων:

Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2022, η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς την αποζημίωση απόλυσης, η οποία ήταν αισθητά χαμηλότερη για τους δεύτερους.

– Αντιστροφή του βάρους της απόδειξης:

Σε περίπτωση κατά την οποία ο εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου ότι η απόλυση έγινε με όρους καταχρηστικούς, τότε ο εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει το αντίθετο.

  • Απολύσεις συνδικαλιστών:

Για τις περιπτώσεις αυτές, οι συνδικαλιστές καλύπτονται από τις προβλέψεις που ισχύουν για τις εγκύους. Δηλαδή, ο συνδικαλιστής μπορεί να απολυθεί για “σπουδαίο λόγο”, ενώ καταργείται η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα