back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιαπωνία: Ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος να τεθεί στους G20 – Τι οδήγησε στην συμφωνία των G7

Διαβάστε επίσης

Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών της γης (G7) επέτυχαν μία «ιστορική» συμφωνία για έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο στις εταιρίες τουλάχιστον 15%, ενισχύοντας τη δυναμική για μία πιο ευρεία συμφωνία μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην Ομάδα των Είκοσι (G20), δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Τάρο Άσο.

Ο ίδιος απάντησε σημερα το πρωί σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συμφωνία φορολογίας που επιτεύχθηκε στην G7 κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Άσο, η συμφωνία για το φόρο στη G7 επιτεύχθηκε επειδή οι χώρες αναγνώρισαν ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στον ανταγωνισμό για τον χαμηλότερο εταιρικό φόρο για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη τους.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας δρομολόγησης των εξελίξεων εντοπίστηκε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μειωμένα φορολογικά έσοδα από τη μια μεριά και μαζικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την άλλη μεριά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής υγείας τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμφωνία στη G7, σύμφωνα με τον Ιάπωνα ΥΠΟΙΚ.

«Τώρα, καθώς η πορεία της κατεύθυνσης που θα ακολουθηθεί διαφαίνεται, η πιθανότητα (μιας φορολογικής συμφωνίας) θα τεθεί στην G20. H G7 είχε μεγάλη επιρροή στην καλλιέργεια της δυναμικής» παρατήρησε ο Άσο.

Στην G7 λαμβάνουν μέρος, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς.

Ο Άσο είπε επίσης πως δεν μπορεί να σχολιάσει πώς η συμφωνία για τον εταιρικό φόρο είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει τη συμπεριφορά των εταιριών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G7 – των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) – ανακοίνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο μια ιστορική συμφωνία δέσμευσης μεταρρύθμισης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση.

Η συμφωνία, υπό τον συντονισμό του ΟΟΣΑ, περιλαμβάνει δυο πυλώνες . Ο πρώτος πυλώνας  προβλέπει σαφείς κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης ανά χώρα επί κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας, ενώ ο δεύτερος πυλώνας, με στόχο και την αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού, αποσκοπεί στην επιβολή κατώτατου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων 15%.

Μετά από την απόφαση των G7, δίνεται ώθηση στις διαδικασίες για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στη Σύνοδο των G20 τον Ιούλιο, και τον Οκτώβριο στον ΟΟΣΑ.

Οσον αφορά στην Ε.Ε., στις 18 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «Φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα», με την οποία οριοθετούνται ήδη τα βήματα για την υλοποίηση της νέας αρχιτεκτονικής του φορολογικού συστήματος. Συναφώς, η Ε.Ε. δεσμεύεται να παρουσιάσει μέχρι το 2023 νομοθετικές προτάσεις, υπό τη μορφή Οδηγιών, με τις οποίες οι κανόνες των δύο Πυλώνων και η παγκόσμια αρχιτεκτονική θα ενσωματωθούν στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στις 14 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση για την ψηφιακή εισφορά.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα