back to top
12.3 C
Athens
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025

12.3 C
Athens
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025

Αρχιτεκτονικοί περίπατοι στην Αθήνα στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυρία Αρχιτέκτων»

Διαβάστε επίσης

Αρχιτεκτονικοί περίπατοι στην Αθήνα στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυρία Αρχιτέκτων» [Frau Architekt], θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου, 9:30-11:00.
H έκθεση FRAU ARCHITEKT μας ταξιδεύει στην πόλη!
Ο περίπατος θα περάσει από 3 σημαντικά κτήρια της Αθήνας σχεδιασμένα από γυναίκες αρχιτέκτονες ενώ θα συζητηθεί η συνεισφορά και τα επιτεύγματά τους στην αρχιτεκτονική.
Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την πολυκατοικία στη Δοξαπατρή 44, μετά θα κατηφορίσει στο κτήριο Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (18′ περπάτημα) και από εκεί θα καταλήξουν στο κτίριο του Ασύρματου (30′ περπάτημα).
Σημείο συνάντησης: Δοξαπατρή 44
Γλώσσα: Ελληνικά και Αγγλικά
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική
Δηλώσεις συμμετοχής στο: [email protected]
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η έκθεση Κυρία Αρχιτέκτων [Frau Architekt]
Διάρκεια: έως 10 Ιουνίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη, 9:00 – 16:00
Στο Goethe-Institut Athen (Φουαγιέ & Aίθριο 1ου ορόφου)
Ομήρου 14-16, Tηλ. 210 36 61 000
Σε συνεργασία με το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης και με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.
Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει γυναίκες αρχιτέκτονες στη Γερμανία και την Ελλάδα. Γυναίκες που επηρέασαν με τρόπο ουσιαστικό την αρχιτεκτονική και εξακολουθούν και σήμερα να δίνουν το στίγμα τους. Η έκθεση εξετάζει την ιστορία αλλά και τη τωρινή τους κατάσταση, τα επιτεύγματά τους, την καθημερινή τους πραγματικότητα αλλά και τον αγώνα τους για εδραίωση ίσων επαγγελματικών ευκαιριών.
Η έκθεση αναπτύσσει τη θεματική με 18 πορτρέτα, 12 από τη Γερμανία και 6 από την Ελλάδα. Ξεκινά με τις πρωτοπόρους που γύρω στο 1900 ήταν οι πρώτες γυναίκες που σπούδασαν Αρχιτεκτονική και πρωτοστάτησαν στην προσπάθειά τους να εδραιωθούν σε ένα ανδρικό τότε επάγγελμα. Ολοκληρώνεται με την ιστορία της αρχιτεκτονικής την περίοδο μετά την Πτώση του Τείχους και με υποδειγματικές πρωταγωνίστριες του κλάδου από το Βερολίνο και την Αθήνα.
Μέσα από πορτρέτα, δείγματα έργων αλλά και προσωπικές ιστορίες γυναικών αρχιτεκτόνων από τη Γερμανία και την Ελλάδα, ο ρόλος των γυναικών στην αρχιτεκτονική αποκτά την ορατότητα που του άξιζε. Αυτά τα πορτρέτα αποτελούν στιγμιότυπα της ιστορίας της γυναικείας παρουσίας σε ένα επάγγελμα – την αρχιτεκτονική – και μέρος της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (DAM) και τον Απρίλιο εγκαινιάζεται στην Αθήνα με την προσθήκη του Ελληνικού Κεφαλαίου.
Αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος μιας πρόσφατης ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας, προκειμένου να αποτυπωθεί δικαιότερα η συμβολή των γυναικών. H ιστοριογραφική αναθεώρηση σταδιακά θα εμπλουτίσει την αντίληψή μας για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα όμως θέτει νέα θεωρητικά προβλήματα που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να προσεγγίσουμε αυτή την συνεισφορά.
Τα έργα θα πλαισιώσει ένα παράλληλο πρόγραμμα με έμφαση στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά στις Ελληνίδες αρχιτέκτονες (συζητήσεις μεταξύ ειδικών, αρχιτεκτονικές περιηγήσεις στην πόλη). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παράλληλο πρόγραμμα της θα ανακοινωθούν σύντομα.
Την έκθεση του Γερμανικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής επιμελήθηκαν οι Mary Pepchinski, Christina Budde, Wolfgang Voigt Το ελληνικό κομμάτι της έκθεσης επιμελήθηκε η Χριστίνα Παπαδημητρίου Σχεδιασμός έκθεσης στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής: Deserve Wiesbaden, Mario Lorenz, Laura Risse Προσαρμογή σχεδιασμού έκθεσης για την Αθήνα: Grace Studio Athens
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα