back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Brexit: Συνομιλίες Λονδίνου – Βρυξελλών για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Διαβάστε επίσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξουν σήμερα θα επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, με το Λονδίνο να προσπαθεί να αποφύγει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις Βρυξέλλες και να ζητάει «ευελιξία» στην εφαρμογή τους, η οποία προκαλεί ισχυρή ένταση στην βρετανική επαρχία.

Δύο ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της G7 υπό την προεδρία της Βρετανίας, οι διαφορές για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, προϊόν μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Brexit, δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχοντας ήδη μετατραπεί σε αυτό που ο βρετανικός Τύπος αποκαλεί «πόλεμος του λουκάνικου».

Η σημερινή συνάντηση στο Λονδίνο ανάμεσα στον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές σχέσεις Ντέιβιντ Φροστ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα για τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία.

«Το μήνυμά μου παραμένει ξεκάθαρο: ο χρόνος πιέζει και οι πρακτικές λύσεις είναι αναγκαίες τώρα που το Πρωτόκολλο λειτουργεί», επιμένει ο Ντέιβιντ Φροστ.

«Κοινή μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και της ειρηνευτικής συμφωνίας. Στηρίζομαι στην ΕΕ ότι θα επιδείξει ευελιξία και θα συζητήσει τις προτάσεις μας ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις που θα έχουν την εμπιστοσύνη όλων των κοινοτήτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα, επιβάλλοντας τελωνειακούς ελέγχους στα προϊόντα που περνούν από την Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Στην πραγματικότητα, το Πρωτόκολλο μεταθέτει στην θάλασσα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία τα σύνορα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Το σύνορο αυτό θα βρισκόταν κανονικά στην ιρλανδική νήσο χωρίζοντας την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία. Η επαναφορά των αόρατων σήμερα συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία θα τορπίλιζε την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρής βίας ανάμεσα στους ενωτικούς προτεστάντες και τους ρεπουμπλικανούς καθολικούς.

Όμως, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου προκαλούν την δυσαρέσκεια των ενωτικών, υποστηρικτών της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας υπό την βρετανική κυριαρχία. Καταγγέλλουν την εγκατάσταση του συνόρου στην θάλασσα που χωρίζει την επαρχία από την Βρετανία. Τα περιστατικά βίας στις αρχές του Απριλίου δημιουργούν φόβους για νέες συγκρούσεις το καλοκαίρι, όταν οι καθιερωμένες προτεσταντικές πορείες τον Ιούλιο υμνούν την κυριαρχία των ενωτικών και την επιβολή της θέλησής τους στην Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Οι εισαγωγές κρέατος από χώρες εκτός της ΕΕ κανονικά απαγορεύονται. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας. Και αυτό, κατά τον Τζόνσον, αποτελεί ένδειξη του «παραλογισμού» αυτών των ρυθμίσεων.

«Δημιουργικές λύσεις»

Για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, έχοντας επίγνωση των συνεπειών. Διαφορετικά μπορεί να συναχθεί ότι η βρετανική πλευρά υπέγραψε το Πρωτόκολλο θεωρώντας ότι θα ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες παραβιάζοντάς το.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο λάβει νέα μονομερή μέτρα τις προσεχείς εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αντιδράσει γρήγορα, αυστηρά και αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τηρεί τις διεθνείς νομικές του υποχρεώσεις», προειδοποίησε ο Μάρος Σέφκοβιτς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει από την αρχή ότι είμαστε έτοιμοι να βρούμε δημιουργικές λύσεις όταν είναι αναγκαίο. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας».

Αντιμέτωπη με την δυσαρέσκεια των ενωτικών προτεσταντών, που καταγγέλλουν τη θέσπιση συνόρου στην Θάλασσα της Ιρλανδίας, η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή ορισμένων ελέγχων, κυρίως για προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να εμποδιστεί η πώληση κατεψυγμένου κρέατος στην Βόρεια Ιρλανδία και οποιαδήποτε απαγόρευση θα είναι αντίθετη με τους στόχους του Πρωτοκόλλου και τα συμφέροντα του βορειοϊρλανδικού λαού», επιμένει ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι το Λονδίνο αναζητεί λύση «επείγουσα και συναινετική».

«Η υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τα όρια της και αν συνεχισθεί αυτό, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων και των επιλογών που μας προσφέρονται», προειδοποίησε χθες ευρωπαϊκή πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να μην παραβιάσει την συμφωνία του Brexit για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την συνάντησή τους στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, που επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπερήφανος για την ιρλανδική του καταγωγή, θα εκμεταλλευθεί την συνάντηση κορυφής της Πέμπτης για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι οι προοπτικές για εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν εάν η κατάσταση παραμείνει ανεπίλυτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα