back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν ως ακατάλληλες προς χρήση

Διαβάστε επίσης

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν καθώς δεν είναι κατάλληλες για χρήση, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, απόφαση αυτή αφορά περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτό έχει διακοπεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Τον Μάρτιο, κατά τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J είχαν καταστραφεί σε αυτή τη μονάδα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions. Εκτός από το εμβόλιο της J&J στον ίδιο χώρο παρασκευαζόταν και το εμβόλιο της AstraZeneca και συστατικά του δεύτερου αναμίχθηκαν κατά λάθος με εκείνα του πρώτου. Ως αποτέλεσμα, αχρηστεύτηκαν 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J. Τα εμβόλια αυτά δεν βγήκαν ποτέ από το εργοστάσιο για να διανεμηθούν, διαβεβαίωσαν τότε οι αρχές.

Η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων (FDA) είχε στείλει ειδικούς για να επιθεωρήσουν τον χώρο αλλά και τις υπόλοιπες δόσεις που είχαν παρασκευαστεί. Σήμερα, η FDA έδωσε τελικά το πράσινο φως σε δύο παρτίδες του εμβολίου της J&J που παρήχθησαν στη Βαλτιμόρη και μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν στις ΗΠΑ είτε να εξαχθούν σε άλλες χώρες. Πρόκειται για ποσότητα που φτάνει συνολικά τα 10 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με μια πηγή.

Ταυτόχρονα ωστόσο η FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές άλλες παρτίδες δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα πρέπει να πεταχτούν.

Η FDA συνεχίζει τον έλεγχο άλλων παρτίδων του εμβολίου

Η παραγωγή του σκευάσματος της AstraZeneca διακόπηκε οριστικά στο εργοστάσιο αυτό. Η παραγωγή του εμβολίου της J&J έχει ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης των υγειονομικών αρχών. Η FDA όμως ανέφερε σήμερα ότι «δεν είναι ακόμη έτοιμη» να δώσει έγκριση για να ξαναρχίσει η παραγωγή και ότι «συνεχίζει να εξετάζει τα προβλήματα» σε συνεργασία με στελέχη της J&J και της Emergent BioSolutions.

Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρήχθησαν στην ίδια μονάδα περιμένουν ακόμη το «πράσινο φως» των αρχών για να εξαχθούν. Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει αυτά τα εμβόλια σε φτωχές χώρες, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα