back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το ν/σ για την τηλεργασία στο δημόσιο – Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά

Διαβάστε επίσης

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», καθώς 5 υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί σε αυτό

Επί της Αρχής του νομοσχεδίου, «υπέρ» ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν τελικά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ με το «παρών» τάχθηκε η Ελληνική Λύση.

 Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι 5 υπουργικές τροπολογίες. Ειδικότερα: Η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στις εξετάσεις της Εθνική Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης και τις διατάξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ με το «παρών» τάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Η δεύτερη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά βρεφικούς και νηπιακούς σταθμούς, ρυθμίσεις οφειλών σε ΟΤΑ, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ και Συνδέσμων Δήμων, τις παρατάσεις μισθώσεων ακινήτων, μισθώσεις σχολικών κυλικείων, παρατάσεις θητειών σχολικών συμβουλίων, για την φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, κωδικοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων ψηφίσθηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση, την καταψήφισε το ΜέΡΑ 25, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

 Η υπουργική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την «διαδικασία διάθεσης πλεονασματικού αποθέματος εμβολίων σε τρίτα κράτη» ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, καταψήφισε η Ελληνική Λύση , ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

 Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με ρυθμίσεις που αφορούν αλλαγές στην πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση ψηφίσθηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Η τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με ρυθμίσεις για τους συνοριακούς φύλακες, τις προπαρασκευαστικές εξετάσεις στις σχολές Αστυφυλάκων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ειδικών φρουρών, των δοκίμων Σημαιοφόρων του ΛΣ, αποζημιώσεων στους μαθητές των σχολών της ΕΛΑΣ, παράταση των συμβάσεων και μετατάξεων του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ψηφίστηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση και την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

Ο υπουργός Εσωτερικών επέκρινε την αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου επέκρινε την αρνητική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τηλεργασίας στο δημόσιο, λέγοντας πως «για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η Αριστερά αποτελεί δύναμη αντίδρασης, οπισθοδρόμησης, άρνησης οποιωνδήποτε εξελίξεων, τελικώς ένα βαρίδι για την πρόοδο της κοινωνίας». Σήμερα, είπε, «ψηφίσατε όχι επί της Αρχής σε ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα και δείξατε ότι είστε καταρχήν αντίθετοι με την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα». Σε ένα νομοσχέδιο όπου θέτει την δυνατότητα τηλεργασίας να είναι προαιρετική για τον εργαζόμενο. Που δεν επηρεάζει την υπηρεσιακή εξέλιξη του εργαζομένου, ούτε τη μισθολογική του εξέλιξη. Δεν αποτελεί υπηρεσιακή μεταβολή. Απέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο «είναι έκθεση ιδεών, γιατί έχει πολλές νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις και δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη» λέγοντας πως εμείς εδώ δεν σας ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά εάν συμφωνείτε με το νομοσχέδιο και ουσιαστικά το ερώτημα είναι, εάν θα πρέπει να ρυθμίσουμε ή όχι το πεδίο της τηλεργασίας. Ζητάτε -τόνισε- να μπει στο νομοσχέδιο το ΠΔ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και διερωτήθηκε: «αλήθεια πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Που έχετε δει ειδικά ζητήματα να μπαίνουν μέσα στον νόμο πλαίσιο. Σας είπε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι είμαστε σε συνεννόηση και όλες οι μέχρι τώρα Οδηγίες και κατευθύνσεις της έχουν υιοθετηθεί. Αλλά πως να εκδοθεί ΠΔ πριν γνωμοδοτήσει η Αρχή;»

Καταλόγισε στα κόμματα που καταψήφισαν επί της Αρχής το νομοσχέδιο ότι δεν τα ενδιαφέρει «να μη μείνει πίσω το Δημόσιο από την τεχνολογική εξέλιξη και το Δημόσιο να μην αποτελέσει πια το βαρίδι της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης».

Υπερασπίστηκε ότι ο τρόπος επιλογής των υπαλλήλων που θα βγαίνουν σε τηλεργασία θα πρέπει είναι ευέλικτος και την απόφαση αυτή να την λαμβάνει ο διευθυντής, εξηγώντας πως σε αντίθετη περίπτωση «ουσιαστικά δεν θα έχουμε καν αυτό το εργαλείο στο δημόσιο». Απέρριψε το αίτημα να είναι υποχρεωτική η χορήγηση από την υπηρεσία στους υπαλλήλους των ηλεκτρονικών μέσων για να τηλεργαστούν λέγοντας ότι «εάν το Δημόσιο δεν είναι έτοιμο να δώσει τον σταθμό στον υπάλληλο, να μην υπάρχει η δυνατότητα της τηλεργασίας; Και εάν ο εργαζόμενος, αφού είναι προαιρετικό, θέλει να κάνει χρήση της τηλεργασίας και θέλει να χρησιμοποιήσει δικό του εξοπλισμό, με τους όρους και τις προϋποθέσεις βέβαια που θα εξειδικευτούν με Υπουργική Απόφαση, γιατί να μην του το επιτρέψουμε;» Επέμεινε ότι ειδικά σε αυτή την πρώτη φάση της τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν χρονικά όρια τηλεργασίας για να αποξενωθεί ο τηλεργαζόμενος από την υπηρεσία του.

ΣΥΡΙΖΑ : Το ν/σ  έχει γενικές ρήτρες και αόριστες ρυθμίσεις, δεν  διαμορφώνει ένα συγκροτημένο και πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, συνοψίζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «δεν διαφωνούμε με την ανάγκη ρύθμισης της τηλεργασίας. Όμως, η ψήφος μας είναι αρνητική για τους εξής τρεις λόγους: Το νομοσχέδιο συνιστά εν πολλοίς μία έκθεση ιδεών. Περιλαμβάνει γενικές ρήτρες και αόριστες ρυθμίσεις, χωρίς να τις εξειδικεύει και χωρίς να διαμορφώνει ένα συγκροτημένο και πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο. Την εφαρμογή του στην πράξη την παραπέμπει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων -πράγμα που δημιουργεί και πρόβλημα ως προς το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου, εφόσον ψηφιστεί- και στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τα υπόλοιπα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβερνοασφάλεια, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι στον αέρα και δημιουργεί κινδύνους, αφού εναπόκειται στον προσανατολισμό που θα τους προσδοθεί και θα εξαρτάται, βέβαια, από την αυθαίρετη κρίση των Υπουργών. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο νομοθέτησης, εν προκειμένω κακής νομοθέτησης με την προσθήκη άρθρων και ρυθμίσεων μετά τη διαβούλευση και με την κατάθεση τροπολογιών ολόκληρων νομοσχεδίων για άσχετα θέματα. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι και λόγω των προηγουμένων που ανέφερα, δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Φαίνεται ότι ούτε και η κοινωνία πλέον σας έχει, όπως αποδεικνύεται και από τη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση, διότι έχετε βεβαρημένο μητρώο το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται.

ΚΙΝΑΛ-Γιώργος Καμίνης : Νομοτεχνική βελτίωση 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης επέκρινε την κυβέρνηση για κακό τρόπο νομοθέτησης λέγοντας πως το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ κατά την διαβούλευση είχε 20 άρθρα, όταν κατατέθηκε στην Βουλή είχε 27 άρθρα και σήμερα εάν συνυπολογιστεί η βροχή τροπολογιών πάμε συνολικά στα 62άρθρα υπό την αίρεση ότι δεν θα προκύψει κάτι καινούργιο. Δεν είναι άλλοθι, τόνισε ότι αυτό έχει γίνει κατά κόρον στο παρελθόν. Σχετικά με την τηλεργασία ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική τροχιά όμως υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω νομοτεχνικής βελτίωσης, τμήμα των οποίων αποτελούν οι προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία, τις οποίες εμείς υιοθετήσαμε με την κατάθεση ξεχωριστής τροπολογίας και αφορούν: πρώτα απ’ όλα την αποδοχή του αιτήματος τηλεργασίας δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία ή των γονέων τους, των φυσικών, θετών αναδόχων, των δικαστικών συμπαραστατών των ατόμων με αναπηρίες ή συζύγων ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, το διπλασιασμό του χρονικού ορίου τηλεργασίας για τα άτομα με αναπηρία από τις σαράντα τέσσερις στις ογδόντα οκτώ ημέρες κατ’ έτος, κατά την παροχή του σταθμού τηλεργασίας να λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πρόνοιες προσβασιμότητας.

Επίσης, πρότεινε ως νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι προβλεπόμενες σαράντα τέσσερις ημέρες τηλεργασίας να μην παρέχονται ανά τρίμηνο, αλλά να αυξηθούν και να παρέχονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Και η απόφαση του προϊσταμένου της διεύθυνσης που καθορίζει τις θέσεις τηλεργασίας να είναι αιτιολογημένη, επίσης, ένα θέμα που αφορά τον δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα την αξιολόγηση και την κινητικότητα. Σχετικά με την τροπολογία για την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ανέφερε πως αφού ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και προστίθενται μαθήματα πως δεν αιφνιδιάζονται οι υποψήφιοι και διερωτήθηκε, τι κοστίσει στο Υπουργείο να διεξαχθεί ο επόμενος διαγωνισμός με το υφιστάμενο σύστημα; Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων ζήτησε να έρθει ένα νέο σύστημα ολοκληρωμένο και να συμφωνηθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί θα πρέπει να ισχύσει σε βάθος χρόνου.

ΚΚΕ Γιάννης Δελής : Μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι παρά το ότι η τηλεργασία πλασάρεται με ένα σύγχρονο και μοντέρνο περιτύλιγμα, το περιεχόμενό της είναι τελείως διαφορετικό. Πρόκειται για μια μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης, αλλά γι’ αυτό δεν φταίει, ξέρετε, η τεχνολογία. Η τεχνολογία μοιάζει με το μαχαίρι. Με το μαχαίρι μπορείς να κόψεις και ψωμί, αλλά μπορεί να σκοτώσεις και άνθρωπο. Έχει σημασία, λοιπόν, πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία. Όταν, λοιπόν, αυτή βρίσκεται στα χέρια της αστικής τάξης, στα χέρια του κεφαλαίου, χρησιμοποιείται για τα δικά της συμφέροντα. Τη φέρνει ως εργασιακή μορφή, εντείνοντας την εκμετάλλευση, παραβιάζοντας ωράρια, διαλύοντας κάθε έννοια διαφορετικού ωραρίου προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα