10.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

10.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Φεστιβάλ «Στη Σκιά Των Βράχων 2021»: Ανανεωμένο πρόγραμμα λόγω καιρικών συνθηκών

Διαβάστε επίσης

Το πρόγραμμα της εβδομάδας για το Φεστιβάλ «Στη Σκιά Των Βράχων 2021», όπως διαμορφώνεται μετά τις αλλαγές λόγω καιρικών συνθηκών.
Λόγω καιρικών συνθηκών η εναρκτήρια παράσταση του Φεστιβάλ Βράχων ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ σε σκηνοθεσία της Μιχαέλας Αντωνίου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου, αναβάλλεται για την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Πέμπτη 17 Ιουνίου
Γυναίκες Μαχήτριες

Μια σύγχρονη ματιά στην Ελληνική Επανάσταση με στόχο να αναδειχθεί η πανταχού παρούσα γυναικεία μορφή που όλα αυτά τα χρόνια κρύβονταν πίσω από τη σκιά των ανδρών. Η παράσταση, μέσα από τις δράσεις των γυναικών, θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της Επανάστασης από την οργάνωσή της έως το ξέσπασμά και την κορύφωσή της. Παρά το παράδοξο ότι όποιες μαρτυρίες μας σώζονται για τις γυναίκες της Επανάστασης καταγράφονται από την αφήγηση αντρών, οι γυναικείες μορφές είναι πανταχού παρούσες, από την Μπουμπουλίνα και την Μαντώ Μαυρογένους έως τις ανώνυμες Σουλιώτισσες.
Για την παράσταση θα χρησιμοποιηθούν απομνημονεύματα αγωνιστών και φιλελλήνων –του Μακρυγιάννη, του Κολοκοτρώνη, του Περσά και του Έστλερ– αλλά και αποσπάσματα της δημοτικής μας ποίησης, του Διονύσιου Σολωμού και του Κάλβου. Η διαφορετική οπτική του εκάστοτε συγγραφέα θα συντεθεί σε ένα ομοιογενές σύνολο και το ιστορικό υλικό θα δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια παράσταση με πλοκή, δραματική κλιμάκωση και απώτερο στόχο να αναδειχθούν τόσο οι εμβληματικές μορφές της Επανάστασης όσο και οι γυναίκες της εποχής.

Η σκηνική δράση θα έχει τη μορφή αναλογίου και από την αφήγηση θα γεννιούνται σύντομες συμβολικές δράσεις, οι οποίες θα τονίζονται με φωτιστικές αντιστίξεις. Για μουσική υπόκρουση θα χρησιμοποιηθεί το κλαρίνο με παραδοσιακή μουσική και δημοτικά τραγούδια.
Η παράσταση θα πλαισιώνεται και θα υποστηρίζεται ιστορικά από την Άννα Καρακατσούλη, ιστορικό και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, η οποία θα προλογίζει την εκδήλωση, τοποθετώντας τη γυναίκα εντός του πλαισίου της αντρικής αφήγησης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – επιλογή κειμένων – δραματοποίηση – φωτισμοί: Μιχαέλα Αντωνίου
Ιστορική τεκμηρίωση: Άννα Καρακατσούλη
Κλαρίνο – Καβάλ: Τρύφωνας Παπαϊώαννου
Τουμπερλέκι: Κωνσταντίνος Μαρούγκας
Παίζουν: Λίνος Αρσένης, Νίκος Βλασάκης, Ίλια Γιακουμάκη, Βούλα Κώστα, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Αγγελική Στρατάκη.
Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής
Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 16 Ιουνίου
Μεγάλη Συναυλία Χρήστου Λεοντή
Καντάτα Ελευθερίας
Η Καντάτα Ελευθερίας είναι το μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο, που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821 και είναι γραμμένο σε μελοποιημένα ποιήματα από τον Χρήστο Λεοντή, καθώς και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη.

Γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη με την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε, με δυσκολία, σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Ολόκληρο το έργο, στη τελική του μορφή, εκδόθηκε σε λεύκωμα από τη Βουλή των Ελλήνων με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα και τη γέννηση του Σολωμού. Το λεύκωμα εκτός από τα διάφορα κείμενα και ιστορικά στοιχεία, περιλάμβανε ένα CD με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου, καθώς επίσης και με τις νότες των τραγουδιών, σε χορωδιακή μορφή.
Με ευθύνη της Βουλής διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας και της ομογένειας και παρουσιάστηκε σε ζωντανή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2000 υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Σήμερα διδάσκεται στα σχολεία της χώρας και του Ελληνισμού και τραγουδιέται από τους μαθητές.

Η επιθυμία του συνθέτη είναι να παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του, σε νέα εμπλουτισμένη μορφή, κατ’ αρχήν στις πόλεις εκείνες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την επανάσταση του ‘21, και σε μια εποχή που η ιστορική μνήμη είναι απόλυτα αναγκαία.

Για τη ζωντανή παρουσίαση του έργου του από τον ίδιο, με τους σολίστες και τη λαϊκή ορχήστρα, η σκέψη να συνεργαστεί και να συμπεριλάβει σε ένα ενιαίο σύνολο τις κατά τόπου χορωδίες βρήκε μεγάλη ανταπόκριση κι αυτό γιατί ο γιορτασμός παίρνει ένα ομαδικό και παλλαϊκό χαρακτήρα, που αγκαλιάζει και ευαισθητοποιεί ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Εκτός από την Καντάτα Ελευθερίας, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλα τραγούδια από την μακροχρόνια συνθετική του δραστηριότητα.

Τραγουδούν:
Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ιωάννα Φόρτη
Αφήγηση: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ουρανία Μπασλή
Μουσικοί: Μάνος Αβαράκης – Φυσαρμόνικα
Μανόλης Ανδρουλιδάκης – Λαούτο- Ακουστική κιθάρα
Βαγγέλης Ζαρμπούτης – Μπουζούκι
Τεό Λαζάρου – Μπάσσο
Νεοκλής Νεοφυτίδης – Πιάνο
Αντώνης Παπαγγελής – Κλασική κιθάρα
Βασίλης Ραψανιώτης – Βιολί
Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία Δήμου Κηφισιάς
Διεύθυνση: Θανάσης Αρβανίτης
Ηχολήπτης: Παπαδόπουλος Γιάννης
Παραγωγή: Four Seasons
Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 18, Σάββατο 19 Ιουνίου
Στέφανου Δάνδολου Ιστορία χωρίς όνομα
Η «Ιστορία χωρίς όνομα», ο θυελλώδης έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή. Με την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Γάκη, το βραβευμένο με τρία βραβεία κοινού βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα» (εκδ. Ψυχογιός), εξελίχθηκε σε μία παράσταση φαινόμενο μέσα από τη θεατρική διασκευή της Ανθής Φουντά και του Κώστα Γάκη. Λατρεύτηκε από το κοινό, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και διακρίθηκε ως «Η παράσταση της χρονιάς» από τα θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων.

Ο Τάσος Νούσιας, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ενσαρκώνει τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη. Η εξαιρετική Μπέτυ Λιβανού και η αποκαλυπτική Μαρία Παπαφωτίου μοιράζονται δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα ενώ ο Νίκος Ορφανός αναλαμβάνει τον ρόλο του Στέφανου Δέλτα.

Η παράσταση ξεκίνησε την επιτυχημένη της πορεία από το Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του 2019 και συνέχισε θριαμβευτικά στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με συνεχόμενες sold out παραστάσεις. H υποδοχή της παράστασης ήταν διθυραμβική και στην καλοκαιρινή περιοδεία της στην Κύπρο, την ίδια χρονιά. Είναι η παράσταση που σάρωσε στα θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης αποσπώντας 4 βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Παράστασης της χρονιάς. Τιμήθηκε επίσης, με το Βραβείο Σκηνοθεσίας (Κώστας Γάκης), με το Βραβείο Ερμηνευτικού συνόλου (Τάσος Νούσιας, Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου, Στάθης Μαντζώρος, Αργύρης Γκαγκάνης, Στέλιος Γιαννακός, Ανθή Φουντά, Μιχάλης Κωτσόγιαννης) και με το Βραβείο Σκηνικών (Κωνσταντίνος Ζαμάνης).
Ίων Δραγούμης και Πηνελόπη Δέλτα. Μια ψυχή χωρισμένη σε δύο σώματα. Ένας θαμμένος πόνος που δεν εκτονώθηκε ποτέ. Δύο λυγμοί που συνορεύουν. Ο έρωτας και η πατρίδα. Μια ιστορία ηδονής και οδύνης. Ο εμβληματικός διπλωμάτης και η σπουδαία συγγραφέας σε μια νοερή ζωή επιθυμίας, ονείρων, υψηλών ιδανικών, υψηλών δεσμεύσεων, υψηλών οραμάτων.
Ιούνιος 1908 – Βιέννη/ Ο Ίων Δραγούμης βρίσκεται παρών στην πλέον καθοριστική απόφαση που παίρνει για τη ζωή της η Πηνελόπη Δέλτα.
Απρίλιος 1941 – Κηφισιά/ Ο Ίων Δραγούμης απών από την ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά πιο παρών από ποτέ.

Συντελεστές
Συγγραφέας του έργου «Ιστορία χωρίς Όνομα»: Στέφανος Δάνδολος
Θεατρική Διασκευή: Ανθή Φουντά –Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία-Μουσική: Κώστας Γάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Σχεδιασμός Ήχου: Μιχάλης Κωτσόγιαννης
Ηair and makeup artist: Άννα Μαρία Προκοπίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Φωτογράφιση: Σταύρος Χαμπάκης

Παίζουν:
Ίωνας Δραγούμης: Τάσος Νούσιας
Πηνελόπη Δέλτα: Μπέτυ Λιβανού
Νεαρή Πηνελόπη Δέλτα: Μαρία Παπαφωτίου
Στέφανος Δέλτα: Νίκος Ορφανός
Γιατρός Φρίντμαν: Αργύρης Γκαγκάνης
Γραμματέας Γιατρού: Στέλιος Γιαννακός
Μαριάνθη: Ανθή Φουντά
Μουσικός: Κώστας Λώλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Γεώργας
Προβολή & Επικοινωνία Παραγωγής: Άννα Θεοδόση
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: GR ENTERTAINMENT WORLD LTD
Τιμές εισιτηρίων:
18 € γενική είσοδος, 15€ μειωμένο: (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+ )
Προπώληση: artinfo.gr & viva.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα