back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα κλαδική σύμβαση στον επισιτισμό – Τι προβλέπει

Διαβάστε επίσης

Στην υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, προέβησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών στον επισιτισμό.

Η σύμβαση, η οποία καλύπτει περίπου 400.000 εργαζόμενους, αποτελεί επέκταση της ισχύουσας έως τις 22 Φεβρουαρίου 2023 και προβλέπει ανά κατηγορία και ειδικότητα:

– Για τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστήρια, ψητοπωλεία και σε κάθε κατάστημα στο οποίο λειτουργεί αμιγές εστιατόριο: Οι μισθοί κυμαίνονται από 684,30 ευρώ (ψήστης, λαντζέρης) έως 964,42 ευρώ μικτά (αρχιμάγειρας). Επίσης, λαμβάνουν ξεχωριστό επίδομα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, που ανέρχεται σε 4,63 ευρώ, για κάθε έτος προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη. Επιπλέον, χορηγείται επίδομα γάμου (10%) και ανάλογα με το είδος της εργασίας, δίνεται επίδομα εποχικής απασχόλησης (10%), τουριστικής εκπαίδευσης (6-10%), ανθυγιεινής εργασίας (10%) και ταμειακό επίδομα (5%).

– Για τους εργαζόμενους σε καφενεία, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, λέσχες, κυλικεία, εντευκτήρια, καφεζαχαροπλαστεία, καφεζυθο-ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φαστ-φουντ, ντισκοτέκ, καφωδεία, μπουάτ, μπυραρίες, καφετέριες, παμπς (pubs), πιάνο μπαρ, καταστήματα χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων και το προσωπικό σε κάθε κατάστημα όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου, ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργίας: Ο μισθός κυμαίνεται από 671,85 ευρώ (βοηθοί), έως 763,98 ευρώ (μπάρμαν).

Για τους διανομείς (delivery): Ο μισθός προσδιορίζεται στα 674,24 ευρώ το μήνα.

Σε ό,τι αφορά στις προσαυξήσεις:

Για έγγαμους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, χορηγείται επιπλέον 10% επί του βασικού μισθού ως επίδομα γάμου.

Το ίδιο ποσοστό χορηγείται και ως επίδομα τριετιών, έως ότου συμπληρωθούν τρεις τριετίες.

Για τους διανομείς, προβλέπεται πρόσθετο επίδομα 10% («ιδιαιτέρων συνθηκών»).

Για σερβιτόρους και τους βοηθούς τους, χορηγείται προσαύξηση 75% και 25% αντίστοιχα, για περιπτώσεις εργασίας την Κυριακή, ή σε κάποια εορτή.

Για όσους απασχολούνται εκτάκτως σε οικίες για κάποια εκδήλωση, το ημερομίσθιό καθορίζεται στα 67,39 ευρώ (σερβιτόροι) και 58,72 ευρώ (βοηθοί). Ειδικά για επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), η σύμβαση δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να επιλέξει ανάμεσα στο ημερομίσθιο ή στην καταβολή μεροκάματου με ποσοστά επί των λογαριασμών των πελατών.

Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους, λαμβάνουν και επίδομα τριετίας 5% επί του κατώτατου βασικού ημερομίσθιου, με την συμπλήρωση τριών ετών προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα