back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περού: Ο ΟΗΕ καλεί για «ηρεμία» εν αναμονή του αποτελέσματος των εκλογών

Διαβάστε επίσης

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, κάλεσε χθες Δευτέρα να επικρατήσει «ηρεμία» ώστε να «αποφευχθούν νέα κοινωνικά ρήγματα» στο Περού, όπου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη την 6η Ιουνίου.

«Παρατηρώ με ανησυχία ότι αυτός που θα όφειλε να είναι εορτασμός της δημοκρατίας οδεύει να μετατραπεί σε εστία διχασμού που δημιουργεί νέο κι ολοένα μεγαλύτερο ρήγμα στην περουβιανή κοινωνία», τόνισε η κυρία Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

«Απευθύνω έκκληση για περίσκεψη, ηρεμία και σεβασμό των δημοκρατικών αξιών», πρόσθεσε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας.

Χθες Δευτέρα, οκτώ ημέρες μετά την ψηφοφορία, το εκλογοδικείο συνέχιζε να εξετάζει τις προσφυγές που κατατέθηκαν μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αναμετρήθηκαν ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο και η επικεφαλής της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι.

Με βάση την ακόμη μη οριστική επίσημη καταμέτρηση, που έχει φθάσει στο 99,93% των ψηφοδελτίων, ο κ. Καστίγιο έλαβε το 50,14% και έχει προβάδισμα 49.000 ψήφων έναντι της κυρίας Φουχιμόρι, που συγκέντρωσε το 49,86%.

Όμως η κυρία Φουχιμόρι, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, αμφισβητεί το προβάδισμα και αξίωσε την Τετάρτη θα ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.

Συνολικά, επρόκειτο να ανακαταμετρηθούν από το εκλογοδικείο τα ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν σε 165 εκλογικά τμήματα: 151 κατόπιν αιτημάτων της κυρίας Φουχιμόρι, 14 κατόπιν αιτημάτων του κ. Καστίγιο.

Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η ημερομηνία που θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό αποτέλεσμα. Οι εκλογικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση, καθώς υποστηρικτές των δύο αντιπάλων διαδηλώνουν πρακτικά καθημερινά μπροστά στα γραφεία τους, στο κέντρο της Λίμας.

Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δεν διαπίστωσε «σοβαρές παρατυπίες» στις προεδρικές εκλογές στο Περού, διαδικασία που χαρακτήρισε «θετική».

Ο κ. Καστίγιο καλεί τους υποστηρικτές του να παραμείνουν «γαλήνιοι», καθώς θεωρεί πως είναι ο νικητής και απλά μένει να ανακοινωθεί αυτό.

Την Κυριακή, το εκλογοδικείο ανακήρυξε τα οριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 11η Απριλίου. Στο κοινοβούλιο των 130 εδρών η ισχύς θα είναι και πάλι κατακερματισμένη.

Το κόμμα του κ. Καστίγιο, το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), αναδείχθηκε πρώτο, με 37 έδρες, μπροστά από τη Fuerza Popular («Λαϊκή Δύναμη») της κυρίας Φουχιμόρι, που περιορίστηκε στις 24 έδρες.

Ο επόμενος ή η επόμενη αρχηγός του κράτους θα χρειαστεί να αναζητεί συμμαχίες για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις: απαιτούνται 66 έδρες για την έγκριση σχεδίων νόμου στο κοινοβούλιο της χώρας των Άνδεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα