back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά το χρέος της το 2022

Διαβάστε επίσης

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει σημαντικά περισσότερο τον δανεισμό τον επόμενο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το νέο χρέος θα ανέλθει σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους. Έως τώρα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε προγραμματίσει 81,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο σκοπεύει να εγκρίνει το σχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2022 και τον οικονομικό σχεδιασμό έως και το 2025 την επόμενη Τετάρτη.

Ο λόγος για τον υψηλότερο νέο δανεισμό είναι οι αναγκαίες υψηλότερες δαπάνες, ειδικά για την υγεία, το κλίμα και τη φροντίδα ηλικιωμένων. Το νέο χρέος από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Ήδη και πριν από το σχεδιαζόμενο υψηλότερο χρέος, ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε προγραμματίσει να εφαρμόσει για τρίτη συνεχόμενη φορά τον αποκαλούμενο κανόνα εξαίρεσης του φρένου χρέους που θεμελιώνεται στο Σύνταγμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αύξηση του καθαρού δανεισμού για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει πάντως να κάνει χρήση αυτής της επιλογής έκτακτης ανάγκης το 2023.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα