back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι 16 σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που επιφέρει ο νέος νόμος

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 16 σημαντικές αλλαγές επιφέρει στην εργασιακή πραγματικότητα, ο “νόμος Χατζηδάκη”, ο οποίος ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Οι βασικότερες αλλαγές είναι:

1.Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου, με ατομική συμφωνία και αντιστάθμισμα ρεπό ή μειωμένο χρόνο εργασίας. Η διευθέτηση, μπορεί να γίνει το πολύ σε βάθος εξαμήνου, ενώ ο ημερήσιος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2022 για την καταγραφή του ωραρίου και στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες τον χρόνο, αντί 96 ωρών το χρόνο στη βιομηχανία και 120 ωρών στις υπηρεσίες. Η προσαύξηση για μη δηλωμένες υπερωρίες δεν θα είναι στο 80% , αλλά στο 120%.

Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές. Προστίθενται στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα περί απαγόρευσης της εργασίας τις Κυριακές (εστιατόρια, καφέ, καταστήματα σε τουριστικές περιοχές κλπ) και ορισμένοι κλάδοι, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, οι φαρμακοβιομηχανίες, οι εταιρείες παραγωγής νοσηλευτικού υλικού, τα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και οι εξωσχολικές δράσεις. Η εργασία την Κυριακή θα αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Απολύσεις

Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις:

● Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης.

● Πατέρα τέκνου για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.

● Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια.

● Εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση.

● Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

● Απαγορεύονται επίσης οι απολύσεις λόγω ενάσκησης δικαιώματος, π.χ. λήψη άδειας

● Σε δυο περιπτώσεις, όταν υπάρχει ένταση στις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου ή η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα προβλέπεται δυνατότητα επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης.

Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων, η οποία ισοδυναμεί με μισθούς έως και 12 μηνών.

Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

Άδειες

Η θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές:

Ø Άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές, έναντι 2 ημερών που ισχύει σήμερα.

Ø Προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου. Παραμένει η προστασία της εγκύου και εργαζόμενης μητέρας για 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Ø Γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

Ø Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων (π.χ. τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση) για γονείς και φροντιστές.

Ø Απουσία 2 ημερών κατ’ έτος με αποδοχές για λόγους ανωτέρας βίας.

Ø Άδεια φροντιστή για συγγενείς ή συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας 5 ημέρες κατ’ έτος.

Ø Επέκταση της άδειας λοχείας των 9 εβδομάδων μετά τη γέννηση και στην υιοθεσία τέκνου.

Ø Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας των 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

Ø Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Επίσης διευρύνονται, σε συνεννόηση με το Υπ. Εσωτερικών, και στο προσωπικό του Δημοσίου για το οποίο εφαρμόζεται το εργατικό δίκαιο περιλαμβάνοντας -μεταξύ άλλων- τους εργαζόμενους με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, οι παρακάτω άδειες:

α. Ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας (6 μήνες επιδοτούμενοι από ΟΑΕΔ).

β. Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής 7 ημερών με αποδοχές.

γ. Άδεια 4 ημερών για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης και σε παιδιά που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία και σε Ειδικές Δομές για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Απεργίες

9. Η υποχρέωση, κατά την διάρκεια απεργιών σε τομείς απαραίτητους για τοκοινωνικό σύνολο, παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).

10. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών μητρώων για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας. Επιπλέον, ορίζεται ότι η συνδικαλιστική προστασία θα είναι στο επίπεδο αυτής των εγκύων. Δηλαδή, θα μπορούν να απολυθούν για “σπουδαίο λόγο”.

11. Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες (ιδιώτες ή Δημόσιο) και κόμματα.

12. Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

13. Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές, οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

Βία και παρενόχληση

14. Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Πρόκειται για:

Ø Διεύρυνση της υφιστάμενης προστασίας και προσθήκη της βίας στις συμπεριφορές που τιμωρούνται (mobbing).

Ø Θα αναφέρονται ως προστατευόμενα πρόσωπα ακόμα και οι αιτούντες εργασία και εθελοντές (συμπεριλαμβάνονται μπλοκάκια, προσωπικό μέσω τρίτων, δικηγόροι, μαθητευόμενοι).

Ø Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του εργοδότη να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τα μέτρα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, να συντρέχει τις δημόσιες αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.

Ø Υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα να υιοθετήσουν εταιρική πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης, στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, ή πάντως με απόφαση του εργοδότη.

Ø Σε περίπτωση που λάβει χώρα περιστατικό, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει μέτρα στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ώστε να το σταματήσει (πχ μετακίνηση, καταγγελία σχέσης εργασίας).

Ø Η απόλυση καθώς και οποιαδήποτε δυσμενής μεταχείριση του καταγγέλλοντος ή μάρτυρα απαγορεύεται. Στη διοικητική και δικαστική διαδικασία (πλην ποινικών δικαστηρίων) αντιστρέφεται το βάρος απόδειξης και ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις.

Τηλεργασία-ψηφιακές πλατφόρμες

15. Για την τηλεργασία ορίζεται ότι ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού για την τηλεργασία (απόκτηση, συντήρηση, αποκατάσταση) και τις επικοινωνίες, ενώ καθιερώνεται το δικαίωμα του εργαζόμενουστην αποσύνδεση, ώστε να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό ή ηλεκτρονικό τρόπο, εκτός του συμφωνημένου ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του.

16. Επίσης, καθιερώνεται πλαίσιο προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες. Με τη ρύθμιση οι απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/έργου αποκτούν δικαιώματα ανάλογα με αυτά των εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα