Ενωτικοί και Ρεπουμπλικανοί συμφώνησαν σήμερα να διατηρήσουν την από κοινού διακυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία, αποφεύγοντας μια νέα πολιτική κρίση στην επαρχία που ταλανίζεται από εντάσεις μετά το Brexit, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Η συμφωνία μεταξύ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), προσηλωμένου στην παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Σιν Φέιν, υποστηρικτή μιας επανένωσης με την Ιρλανδία, επιτεύχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έπειτα από έντονες συνομιλίες υπό την αιγίδα του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις.
“Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί εκ νέου στην απάντηση που θα δώσει στα θέματα που μετρούν πράγματι για τους Βορειοϊρλανδούς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κατοικία, η εκπαίδευση και η απασχόληση”, δήλωσε ο Λιούις.
Ο Ενωτικός Πολ Γκίβαν, 39 ετών, προτεστάντης φονταμενταλιστής, θα γίνει σήμερα ο πρώτος των υπουργών (πρωθυπουργός) της τοπικής κυβέρνησης, μετά τον διορισμό του από τον νέο αρχηγό του υπερσυντηρητικού DUP, ‘Εντουιν Πουτς.
Η Μισέλ Ο΄Νιλ, 44 ετών, του ρεπουμπλικανικού κόμματος Σιν Φέιν, που τάσσεται υπέρ της επανένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, θα καταλάβει εκ νέου το αξίωμα της αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης.
Η δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να νομοθετήσει φέτος το φθινόπωρο υπέρ της προστασίας της ιρλανδικής γλώσσας, αν μια νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση δεν υιοθετηθεί στο μεταξύ σε τοπικό επίπεδο, επέτρεψε την απεμπλοκή της κατάστασης, και το Σιν Φέιν το έθεσε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνέχιση της συγκατοίκησης με τους Ενωτικούς.
Η συμφωνία επιτρέπει να απομακρυνθούν οι φόβοι μιας νέας κρίσης, η οποία είχε παραλύσει τη Βόρεια Ιρλανδία επί τρία χρόνια, μετά την πτώση της κυβέρνησης στον απόηχο ενός οικονομικού σκανδάλου. Συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2020, συνέβαλε στην αποκατάσταση των πολιτικών θεσμών της επαρχίας.
Το DUP και το Σιν Φέιν αναμένεται να μοιραστούν τη διακυβέρνηση βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έθεσε τέλος σε τρεις αιματηρές δεκαετίες “Ταραχών” μεταξύ ρεπουμπλικανών (στην πλειονότητά τους καθολικοί) και ενωτικών (κυρίως προτεστάντες).
Η κρίση ήταν απόρροια αυτή τη φορά της παραίτησης της πρώτης των υπουργών και επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, 50 ετών, απέναντι στην έντονη δυσαρέσκεια του στρατοπέδου της για τις συνέπειες του Brexit.
Η Φόστερ επικρίθηκε έντονα για την ανικανότητά της έναντι της καθιέρωσης τελωνειακών δεσμών για τα προερχόμενα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit.
Διαταράσσοντας το εμπόριο, οι τελωνειακές αυτές διατάξεις που εφαρμόζονται στην επαρχία για να αποτραπεί η επαναφορά ενός συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και για την προάσπιση της ειρήνης, προκάλεσαν αναβίωση των εντάσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Ταραχές πρωτοφανούς βίας εδώ και χρόνια ξέσπασαν στις αρχές Απριλίου.
Οι διατάξεις είναι στο επίκεντρο μιας διαφοράς μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Καταγγέλλοντας μια “καθαρή” προσέγγιση της ΕΕ, το Λονδίνο προσπαθεί να έχει μια πιο χαλαρη εφαρμογή, ενώ οι Βρυξέλλες το καλούν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν έπειτα από διαπραγματευση στο πλαίσιο του Brexit.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ