back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δύο Έλληνες από τη Λέσβο και το κουκούτσι της ελιάς, στην Μπιενάλε Σχεδίου του Λονδίνου

Διαβάστε επίσης

Δύο νέοι από τη Λέσβο με όραμα την κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, συμμετέχουν στην London Design Biennale με ένα νέο οικολογικό υλικό, που προέρχεται από τα τελικά απόβλητα της ελιάς, το Koukoutsi Eco-Material και ένα νησιωτικό παραδοσιακό παγκάκι, που επανασχεδίασαν και κατασκεύασαν με το εν λόγω υλικό, προσαρμόζοντας, παράλληλα, το design του, στο σήμερα.

Δημιουργοί του πρότζεκτ «Koukoutsi Eco-Material» είναι ο Χρήστος Βερβέρης, σχεδιαστής επίπλων και η Ειρήνη Μουτσογιάννη, σύμβουλος μάρκετινγκ από το Μεγαλοχώρι  Λέσβου, οι οποίοι ίδρυσαν το «Koukos de Lab» και  φιλοδοξούν να δημιουργήσουν με το Koukoutsi Eco-Material, έπιπλα, πλακάκια, πάγκους, μεγάλες επιφάνειες και χρηστικά αντικείμενα.

«Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μας για το νησιώτικό παραδοσιακό παγκάκι το οποίο δεν παράγεται πλέον και έχει αντικατασταθεί από άλλα σκανδιναβικού τύπου και αποφασίσαμε να το επανασχεδιάσουμε και να του δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία με τις ανάλογες προσαρμογές στην σημερινή εποχή», λέει στον Αθήνα 9.84, ο  Χρήστος Βερβέρης. «Επίσης θέλουμε ότι κάνουμε να έχει θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και να διέπεται από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Έτσι προχωρήσαμε και μετά από μεγάλη έρευνα φτιάξαμε μια μοριοσανίδα αξιοποιώντας το κουκούτσι της ελιάς και τον πυρήνα της, έχουμε, δηλ., δύο αποχρώσεις μια σκούρα και μια πιο ανοιχτόχρωμη. Τότε σκεφτήκαμε να κατασκευάσουμε και το παγκάκι από αυτό το υλικό και να αντικαταστήσουμε το ξύλο βελανιδιάς από το οποίο ήταν κατασκευασμένο».

Το νέο design project από την ακριτική Λέσβο επιλέχθηκε και φιγουράρει ανάμεσα στις 500 συμμετοχές από 50  διαφορετικές χώρες στην πρωτοβουλία «The Design in an Age of Crisis» της London Design Biennale και του οργανισμού Chatham House: Το «Koukoutsi Eco Material». Η London Design Biennale πραγματοποιείται φέτος μεταξύ 1ης-27ης Ιουνίου 2021.

«Δίνουμε αξία σε ένα βιολογικό απόβλητο της ελαιουργικής διαδικασίας, το πρότζεκτ το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, λαμβάνουμε πολύ όμορφα και ενθαρρυντικά μηνύματα και ελπίσουμε να κάνουμε γνωστή στο ευρύ κοινό την αξιοποίηση αποβλήτων, απορριμμάτων και άλλων άχρηστων υλικών με απώτερο στόχο ένα περιβάλλον βιώσιμο και ανθεκτικό εν όψει της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο κ. Βερβέρης. «Είναι η στιγμή, πλέον, μετά από αυτά που έχει περάσει ο πλανήτης και την υγειονομική κρίση που περνάει τώρα να αρχίσουμε όλοι να στρεφόμαστε σε πιο ουσιαστικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον σχεδιασμούς αλλά και πράξεις».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα