back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Ο ‘Αντονι Μπλίνκεν στην Ευρώπη, στην ατζέντα η διάσκεψη για τη Λιβύη και η πρώτη επίσκεψη στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν έχοντας μόλις επιστρέψει από την ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζο Μπάιντεν, θα ταξιδέψει εκ νέου την προσεχή εβδομάδα στην Ευρώπη, στους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματοποιώντας κυρίως την πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα αρχίσει το ταξίδι του από το Βερολίνο για να μετάσχει την Τετάρτη στη δεύτερη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη, η οποία ελπίζει να ανακτήσει κάποια σταθερότητα έπειτα από μια δεκαετία σύγκρουσης με εκλογές που προβλέπονται για τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική διπλωματία.

Στη Γερμανία, ο Μπλίνκεν θα συναντήσει την καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, η ίδια αναμένεται στα μέσα Ιουλίου στον Λευκό Οίκο για την πρώτη προσωπική επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η Γερμανία όπως η Γαλλία είχαν ταραχώδεις σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και ο διάδοχός του έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση αυτών των συμμαχιών.

Ο ‘Αντονι Μπλίνκεν, που μεγάλωσε εν μέρει στο Παρίσι και μιλά άπταιστα γαλλικά, θα μεταβεί στη συνέχεια στη γαλλική πρωτεύουσα στις 25 Ιουνίου όπου θα συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Πρόκειται για την επίσκεψη σε πλέον ανώτατο επίπεδο μέλους της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί τέλος στην Ιταλία με ένα απαιτητικό πρόγραμμα: συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, με τον οποίο θα συμπροεδρεύσει στη Ρώμη συνεδρίασης του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, επίσκεψη στο Βατικανό, στη συνέχεια συνεδρίαση στις 29 Ιουνίου στη Ματέρα, στον νότο της χώρας, των υπουργών Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων της G20, της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη — στην οποία είναι μέλη οι δύο μεγαλύτερες αντίπαλες χώρες των ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Μπλίνκεν θα “ενισχύσει την αμερικανική δέσμευση υπέρ της πολυμέρειας και θα συζητήσει για τη συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, την αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος και την ανοικοδόμηση με καλύτερο τρόπο” της παγκόσμιας οικονομίας, “με ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στην Αφρική”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Νεντ Πράις σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα