back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μιανμάρ: Παρατάθηκε κατά δύο εβδομάδες η προφυλάκιση Αμερικανού δημοσιογράφου

Διαβάστε επίσης

Παρατάθηκε κατά δύο εβδομάδες η προφυλάκιση του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνι Φένστερ που κρατείται στη φυλακή Ινσέιν της Μιανμάρ από τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την απόφαση ειδικού δικαστηρίου.

Ο δημοσιογράφος θα παραμείνει υπό κράτηση στη φυλακή Ινσέιν μέχρι την επόμενη εμφάνισή του ενώπιον του δικαστηρίου αυτού την 1η Ιουλίου. Η φυλακή αυτή είναι διαβόητη καθώς εκεί κρατούνται πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Ο Φένστερ, υπεύθυνος σύνταξης του μηνιαίου αγγλόφωνου περιοδικού Frontier Myanmar, συνελήφθη στις 24 Μαΐου στο αεροδρόμιο της Ρανγκούν λίγη ώρα προτού επιβιβαστεί στην πτήση για την Κουάλα Λουμπούρ, με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ.

Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Τόμας Κιν δήλωσε ότι ο Φένστερ κατηγορείται βάσει του άρθρου 505-Α του ποινικού κώδικα και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε έως τρία χρόνια φυλάκιση.

Το άρθρο αυτό απαγορεύει τη δημοσίευση οποιουδήποτε άρθρου ή πληροφορίας που ενδέχεται να πλήξει τον στρατό της Μιανμάρ ή να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των ενεργειών του. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι συχνά χρησιμοποιείται για να στοχοθετηθούν αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με το Frontier Myanmar, «εκπρόσωποι του περιοδικού δεν έλαβαν άδεια να παραστούν στο δικαστήριο. Εξακολουθούμε να αναζητούμε πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους συνελήφθη ο Ντάνι αλλά και για την κράτησή του».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έχει λάβει άδεια να συναντήσει τον Φένστερ.

«Καλούμε τους Βιρμανούς να επιτρέψουν προξενική πρόσβαση βάσει της Σύμβασης της Βιένης για τις προξενικές σχέσεις και να διασφαλίσει την αξιοπρεπή αντιμετώπιση του Ντάνι στη διάρκεια της κράτησής του», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε ο Ντάνι Φένστερ να επιστρέψει στην οικογένειά του», πρόσθεσε.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής που έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Η χούντα προσπαθεί να ενισχύσει τον έλεγχο που ασκεί στην πληροφόρηση, περιορίζοντας την πρόσβαση στο ίντερνετ και αποσύροντας τις άδειες λειτουργίας τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Συνολικά περισσότεροι από 865 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα από τον Φεβρουάριο και περισσότεροι από 6.000 κρατούνται, ανάμεσά τους και 80 ντόπιοι δημοσιογράφοι.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα