back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Δήμαρχος Πρίστινας Shpend Ahmeti στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Shpend Ahmeti: Αναμένω Αθήνα και Πρίστινα να έχουν μια διαρκή συνεργασία, να γίνουν «πιο φιλικές» μεταξύ τους

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έχετε στην Αθήνα έναν Δήμαρχο, που ξέρει την Πρίστινα, που γνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι από εδώ επισκέπτονται την Ελλάδα, κάθε βδομάδα. Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα, όπως άλλωστε ένας δήμαρχος οφείλει να κάνει, ότι και η Αθήνα θα πρέπει να γίνει ένας τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους μας» δηλώνει στον Αθήνα 9,84 και την εκπομπή «Ο Γύρος Του Κόσμου Σε Μία Ώρα» με τις Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κοσόβου, Shpend Ahmeti, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη εκεί του Δημάρχου Αθηναίων.

Ο κ. Ahmeti μίλησε εκτενώς για τις συζητήσεις, που είχε με τον ομόλογό του και για το πώς η Πρίστινα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αθήνας σε αρκετά ζητήματα, καθώς και για τον τρόπο που οι δύο πρωτεύουσες, αν και τόσο διαφορετικές, θα μπορούσαν να συνεργαστούν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών τους.

Ο Δήμαρχος Πρίστινας, άλλωστε, μιλά με θερμά λόγια για την Ελλάδα, τον εποικοδομητικό και θετικό ρόλο, που πάντα παίζει σε σχέση με το Κόσοβο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη χώρα. Προσκάλεσε επίσης όλους τους Έλληνες να επισκεφθούν το σταυροδρόμι των Βαλκανίων, μια από τις πιο «ζωντανές», φιλόξενες και ολοένα αναπτυσσόμενες πρωτεύουσες της περιοχής.

Τι κάνει την Πρίστινα μοναδική; Κάποιοι λένε ότι μπορεί να μην είναι τόσο όμορφη, όσο άλλες πρωτεύουσες τις περιοχής, αλλά σίγουρα έχει πολύ θετική ενέργεια. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Όποιον δήμαρχο ρωτήσετε θα σας πει ότι η πόλη του είναι η πιο όμορφη. Η Πρίστινα είναι η νεότερη πρωτεύουσα ηλικιακά. Το 50% των κατοίκων της είναι νέοι κάτω των 25 ετών, το 70% είναι νέοι κάτω των 35 ετών. Αυτό σίγουρα κάνει την Πρίστινα σε σχέση με άλλες πόλεις πιο «ζωντανή».

Λέμε στο Κόσοβο ότι στην Πρίστινα πίνουμε 1,000 macchiato κάθε μέρα. Πρόκειται για μια πόλη με κουλτούρα στον καφέ, βλέπουμε δηλαδή ανθρώπους να κάθονται στα καφέ, έχουμε ωραία νυχτερινή ζωή. Υπάρχουν πάντα διάφορες εκδηλώσεις, που γίνονται.

Επίσης, έχουμε δύο με τρεις διάσημες τραγουδίστριες, που κατάγονται από την Πρίστινα, όπως η Dua Lipa και η Rita Ora. Όλα αυτά είναι στοιχεία που κάνουν ενδιαφέρουσα την Πρίστινα. Και ξέρετε, όποιος έρχεται εδώ πάντα θέλει να επιστρέψει πίσω.

Εξάλλου, είναι μια πολύ φιλόξενη πόλη. Οι ξένοι, που την επισκέπτονται, λένε ότι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι εδώ είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν, είναι φιλόξενοι.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της πόλης και πόσο άλλαξε η Πρίστινα στη διάρκεια της θητείας σας;

Το βασικό πρόβλημα, που έχουμε είναι ότι είναι σε εξέλιξη πολλά έργα υποδομών. Εννοώ πως σε μια πόλη, όπως η Πρίστινα, που δεν είναι τόσο μεγάλη θα δει κανείς διαφορετικά είδη αρχιτεκτονικής, επειδή περάσαμε μέσα από διαφορετικά είδη στην ιστορία μας. Θα δει κανείς δηλαδή το οθωμανικό τμήμα, έχουμε άλλωστε το παλαιότερο τέμενος στα Βαλκάνια που χτίστηκε στην οθωμανική περίοδο, έχουμε την κλασική, κομμουνιστική αρχιτεκτονική της πρώην Γιουγκοσλαβίας και έχουμε φυσικά και την αρχιτεκτονική μετά τον πόλεμο κάπως νεοφιλελεύθερη. Δηλαδή θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλο αυτό είναι χαοτικό, αλλά με μέτρο.

Πρόσφατα πάντως ανεγέρθηκαν με 3 εκατομμύρια ευρώ νέα κτίρια με διαμερίσματα, νέα σπίτια. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά πρέπει να συμβαδίζουν με νέες υποδομές, καθώς δεν έχουμε πάντα νέα συστήματα όπως για το αποχετευτικό ή το νερό. Όταν ανέλαβα δήμαρχος το 2013 υπήρχαν ακόμα προβλήματα στα συστήματα παροχής του νερού, λόγω έλλειψης υποδομών μετά τον πόλεμο. Αλλά είναι προβλήματα, που πλέον έχουν διευθετηθεί. Στη διάρκεια της θητείας μου υποσχεθήκαμε να βρούμε λύσεις και το κάναμε, ενώ διπλασιάσαμε τον αριθμό των νηπιαγωγείων. Δημιουργήσαμε μια κουλτούρα δημόσιων χώρων, να τους φροντίζουμε και όχι μόνο τους ιδιωτικούς μας χώρους. Να βρίσκουμε προβλήματα, όπως για παράδειγμα, εκεί που δεν υπάρχουν λάμπες μαζί με τους πολίτες και να τα λύνουμε.

Αποκτήσαμε νέα λεωφορεία, ξαναφτιάχνουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς, προχωρήσαμε στην εποχή της ψηφιοποίησης, δημόσια έγγραφα μπορούν να αποκτηθούν μέσω διαδικτύου.

Επίσης, θα πρέπει να πω ότι η Διεθνής Διαφάνεια μας επέλεξε ως την πιο διαφανή πρωτεύουσα στην Ευρώπη μαζί με τη Μαδρίτη. Ναι, ήταν ένα καλό νέο, καθώς συνήθως δεν έχουμε καλά νέα από τα Βαλκάνια. Αυτό ήταν μια επιβράβευση από τη Διεθνής Διαφάνεια ότι εδώ μπορεί να συμβεί τελικά, υπάρχουν προβλήματα και θα υπάρχουν όταν δεν θα είμαι πια δήμαρχος, αλλά κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Σίγουρα, όταν κάποιος άλλος θα αναλάβει θα γίνουν και άλλα από εδώ και πέρα, αλλά το βασικό ήταν να επιλύσουμε τα βασικά προβλήματα υποδομών και να κάνουμε την πόλη πιο βιώσιμη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης επισκέφθηκε πρόσφατα την Πρίστινα και δήλωσε ότι βασικός στόχος του ταξιδιού του ήταν να μεταφέρει τις καλές πρακτικές και τη τεχνογνωσία σε μια ολοένα και αναπτυσσόμενη πόλη. Ποιες είναι αυτές οι καλές πρακτικές, που μπορούν να εφαρμοστούν στην Πρίστινα;

Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης είναι ένας καλός μου φίλος. Γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια, καθώς έζησε κάποιο διάστημα στην Πρίστινα περίπου το 2005 και είχε ενδιαφέρον για εκείνον να δει τις διαφορές. Και αυτό είναι καλό γιατί εμείς που ζούμε εδώ δεν τις βλέπουμε, επειδή ζούμε όλη την ώρα τις αλλαγές. Βασικά τον ρώτησα πώς βλέπει την πόλη και δήλωσε έκπληκτος με τις αλλαγές, το πώς έχει χτιστεί και πόσα νέα πράγματα έχουν γίνει.

Και για να είμαι ειλικρινής, έχουμε επιχειρήσει να συνεργαστούμε και με άλλες πρωτεύουσες εδώ στα Βαλκάνια. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα Σκόπια, τα Τίρανα, με την Ποντγκόριτσα, το Βελιγράδι για να δούμε πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε μεταξύ μας τεχνογνωσία. Γιατί σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων μιλάμε για πολιτικές. Σε ό,τι αφορά τις πόλεις είναι διαφορετικά. Τα προβλήματα είναι κοινά, το θέμα των απορριμμάτων είναι ίδιο είτε στην Πρίστινα, είτε στην Αθήνα, το θέμα της στάθμευσης επίσης είτε στην Πρίστινα, είτε στην Αθήνα. Επομένως, συζητάμε για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα, ποιες είναι οι λύσεις στο θέμα της στάθμευσης.

Σήμερα το πιο δημοφιλές θέμα ανάμεσα σε όλους τους δημάρχους είναι η «πράσινη ατζέντα», πώς δημιουργούμε περισσότερους χώρους πρασίνου; Επίσης πως θα μειώσουμε την εκπομπή ρύπων; Για παράδειγμα, επιχειρούμε τώρα στην Πρίστινα να χρησιμοποιήσουμε ηλιακά πάνελ για το σύστημα θέρμανσης, είναι μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο από τη Δανία. Τώρα σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε ηλεκτρικά λεωφορεία, συγκεκριμένα 8 χωρίς οδηγό. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά φυσικά η Αθήνα είναι πολύ μεγαλύτερη πόλη, διαφορετικές κτιριακές υποδομές. Υπάρχουν όμως και άλλα όπως το κυκλοφοριακό, η πεζοδρόμηση, η χρήση ποδηλάτων η δημιουργία περισσότερων χώρων για τους πεζούς για τα οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά από την Αθήνα.

Επομένως, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι δύο πρωτεύουσες- Αθήνα και Πρίστινα θα έχουν μια διαρκή συνεργασία;

Ναι, αναμένω ότι θα είναι (μία διαρκής συνεργασία). Αυτό διαφαίνεται από την επίσκεψη του Έλληνα Δημάρχου της Αθήνας, στην Πρίστινα.

Η Ελλάδα και το Κόσοβο, παρά τα πολιτικά τους θέματα- που δεν είμαστε ακόμη αναγνωρισμένο κράτος από την ελληνική κυβέρνηση- έχουμε καλή σχέση. Η Ελλάδα μας έχει βοηθήσει πολύ: πάντα παίζει ένα ρόλο διαμεσολαβητή, πάντα βρίσκει γέφυρες μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, αλλά και με τους άλλους γείτονες. Η Ελλάδα πάντα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο και χωρίς αυτός να εξαρτάται από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση.

Είμαι πολύ χαρούμενος που στην Αθήνα έχετε ένα Δήμαρχο, που ξέρει την Πρίστινα, που ξέρει ότι πολλοί άνθρωποι από την Πρίστινα επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε βδομάδα-με εξαίρεση βέβαια- την περίοδο του κορονοϊού. Η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, είναι πολύ συχνός προορισμός για Σαββατοκύριακο, από κατοίκους της Πρίστινας.

Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα-όπως άλλωστε ένας δήμαρχος οφείλει να κάνει-ότι και η Αθήνα θα πρέπει να γίνει ένας τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους μας.

Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όσο περισσότερο γίνεται έτσι ώστε να κάνουμε τις δύο πόλεις (Αθήνα και Πρίστινα) όσο γίνεται πιο «φιλικές» μεταξύ τους.

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κόσοβο στις 4 Ιουνίου. Πως βλέπετε τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Όπως είπα και νωρίτερα, η Ελλάδα είναι γενικά παρούσα στα Βαλκάνια και στην εξωτερική πολιτική. Σε πολλές χώρες η Ελλάδα είναι παρούσα και στην οικονομική ζωή.

Πιστεύω ότι είναι καλό που το Κόσοβο γίνεται πιο συχνός προορισμός για την ελληνική κυβέρνηση και που η Ελλάδα έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή. Παρά τις διαφορές μας, η Ελλάδα βλέπει θετικά το Κόσοβο. Νομίζω ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας σας το είδαν αυτό.

Προφανώς έχουμε το πολιτικό θέμα της μη αναγνώρισής μας από την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε αναγνωριστεί από 22 χώρες αλλά όχι από 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Σλοβακία, Κύπρος, Ρουμανία και προφανώς Ελλάδα), κάτι που ο Υπουργός Εξωτερικών μας το ζητάει σε κάθε συνάντηση που έχει από τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό που διαπιστώνουμε ωστόσο είναι ότι από τις 5 χώρες που δεν μας έχουν αναγνωρίσει, η Ελλάδα είναι η πιο θετικά προσκείμενη στο Κόσοβο. Πάντα αναζητά μία λύση, όπως έκανε και το 1999, στη διάρκεια της διαμάχης μας, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθούσε να βρει μία λύση να διαμεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Τώρα η Ελλάδα κάνει το ίδιο: δεν παίρνει το μέρος κάποιου, αλλά προσπαθεί να βοηθήσει και τις δύο κυβερνήσεις να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση έτσι ώστε Σερβία και Κόσοβο να ξεπεράσουν τα προβλήματα του παρελθόντος και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα. Η Ελλάδα, όπως σας είπα, κάνει ότι είναι δυνατό να μας βοηθήσει, έχει σχεδόν τα ίδια προγράμματα εδώ όπως και σε άλλες χώρες, αν και προφανώς για πολιτικούς λόγους δεν είμαστε αναγνωρισμένη χώρα.

Γιατί οι Έλληνες να επισκεφθούν την Πρίστινα;

Όταν ήρθε στην Πρίστινα ο κ. Μπακογιάννης, είχαμε ένα συγκρότημα εδώ, μία μπάντα. Όταν λοιπόν η μπάντα άκουσε ότι είναι μαζί μας ο Δήμαρχος Αθηναίων άρχισε να παίζει και να τραγουδάει μερικά ελληνικά τραγούδια. Όλο το μπαρ άρχισε να τραγουδάει μαζί με την μπάντα το τραγούδι “Σ΄αγαπώ”.

Όταν είδαν να συμβαίνει αυτό, ακόμη και οι συνεργάτες του κ. Μπακογιάννη, είπαν ότι έχουν ταξιδεψει σε πολλές πόλεις, αλλά ότι δεν έχουν ξαναδεί τόσο φιλόξενο μέρος, όπου οι Έλληνες να είναι τόσο ευπρόσδεκτοι. Όπως σας είπα και νωρίτερα, φιλοξενούμε ένα μουσικό φεστιβάλ, όπου γνωστοί τραγουδιστές έρχονται γι’ αυτό στη Πρίστινα.

Η Πρίστινα είναι πολύ ζωντανό, πολύ φιλικό μέρος, σας εγγυώμαι ότι αν μας επισκεφθείτε θα περάσετε πάρα πολύ όμορφα. Έχουμε ένα – δύο μέρη, που αξίζει να δείτε. Προφανώς, δεν συγκρίνονται με τα ιστορικά αξιοθέατα της Αθήνας, αλλά και πάλι πιστεύω ότι έχουν ενδιαφέρον. Είμαστε δύο ώρες από τις ακτές της Αλβανίας, τρεις ώρες από το Βελιγράδι και μία ώρα από τα Σκόπια. Είμαστε δηλαδή στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων, από όπου όλοι περνούν.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα