back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

K. Μητσοτάκης: Επαρκή εμβόλια και για τον χειμώνα, αν χρειαστεί ενισχυτική δόση

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι «φτάνουμε πια στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε», έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας πάντως παράλληλα ότι «η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών».

Έστειλε μήνυμα για την ανάγκη να πειστούν να εμβολιαστούν οι νεότερες ηλικίες, αλλά και «να κλείσουμε κάποια κενά» σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ επανέλαβε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί «εξαιρετικά αποτελεσματικά» και «είναι απολύτως ασφαλή».

«Βρισκόμαστε σε μία εύθραυστη φάση της πανδημίας όπου έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι με τα εμβόλια που έχουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός», τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε κατά τον διάλογο που είχε με την Ευρωπαία επίτροπο ότι στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια και διαμήνυσε ότι καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο «το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν». Υπογράμμισε ότι ο ίδιος αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι πρέπει να πειστούν οι νεότερες ηλικίες να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά και «να κλείσουμε κάποια κενά σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τώρα όμως δεν έχουν κανένα λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «είναι απολύτως ασφαλή όλα τα εμβόλια», ενώ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι «έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας».

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο τρόπο όπως είχαμε μέχρι τώρα με τη στρατηγική για τα εμβόλια», ενώ τόνισε ότι «έχουμε ήδη ανακοινώσει και μία στρατηγική για θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε θεραπευτικά σχήματα και για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως μεγέθους».

Όπως είπε, «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022 -2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρία για εμβόλια για το 2022 – 2023 και θα προχωρήσουμε ξανά με ένα χαρτοφυλάκιο που θα μας εξασφαλίζει ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις».

«Σε όλα τα κράτη – μέλη αυτό που παρακολουθούμε, σήμερα, είναι μία καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, ευτυχώς και στις νοσηλείες, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα, που όπως ξέρετε ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Εν τω μεταξύ, με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, συναντήθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, βρέθηκε η στρατηγική της Ε.Ε. για τα εμβόλια και η πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού.

Επίσης, το απόγευμα στις 19:30, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλάτσι για την υπογραφή της σύμβασης για τη Γραμμή 4 του Μετρό, στην Αθήνα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα