back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ιρανικό εμβόλιο έκανε ο Αγιατολάχ Χαμενεί

Διαβάστε επίσης

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν έκανε σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid, το οποίο αναπτύχθηκε και παρασκευάστηκε στο Ιράν αλλά ακόμη δεν έχει λάβει την έγκριση των υγειονομικών αρχών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Ο 81ετών ανώτατος ηγέτης έκανε “μια πρώτη δόση του ιρανικού εμβολίου κατά του κορονοϊού”, ανέφερε μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Χαμενεΐ, ο οποίος φορούσε χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο την ώρα που δύο νοσηλευτές ήταν έτοιμοι να του κάνουν το εμβόλιο στο αριστερό χέρι.

Σύμφωνα με την τηλεόραση, ο Χαμενεΐ έκανε μια δόση του εμβολίου COVIran Barekat, το οποίο ανέπτυξε το Ίδρυμα του Τάγματος του Ιμάμη, ένα σημαντικός θεσμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι αρχές της Τεχεράνης ανακοίνωσαν στις 14 Ιουνίου ότι ενέκριναν τη χρήση του εμβολίου αυτού για ορισμένες περιπτώσεις, παρότι το σκεύασμα δεν έχει εγκριθεί για διάθεση στην αγορά.

Με την οικονομία του στο τέλμα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, το Ιράν κατέφυγε σε ξένα εμβόλια όπως το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό Sinopharm αλλά διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί να εισάγει επαρκείς δόσεις δεδομένων των δυσκολιών του να πληρώνει τους προμηθευτές του στο εξωτερικό.

Τον Ιανουάριο ο Χαμενεΐ είχε απαγορεύσει την εισαγωγή εμβολίων κατά της Covid που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία εκτιμώντας ότι αυτά μπορεί να “μολύνουν” τη χώρα του.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής από την πανδημία. Η νόσος έχει προκαλέσει τον θάνατο 83.500 ανθρώπων σε ένα σύνολο 3,1 εκατομμυρίων προσβεβλημένων από τον ιό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερα από τα πραγματικά, όπως παραδέχονται οι αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι (σε συνολικό πληθυσμό 83 εκατομμυρίων κατοίκων) έχουν κάνει μια πρώτη δόση εμβολίου από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού τον Φεβρουάριο και μεταξύ αυτών περισσότερο από το ένα τέταρτο έκανε και απαραίτητη δεύτερη δόση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα