back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ πωλούν F-16 και πυραύλους στις Φιλιππίνες

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, όπως επίσης και πυραύλων Sidewinder και Harpoon στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο τριών ξεχωριστών συμφωνιών, συνολικής οικονομικής αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι Φιλιππίνες επιζητούν ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων και αξιολογούν το αμερικανικό F-16 και το μαχητικό Gripen της σουηδικής SAAB.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ανανέωση μιας αμυντικής συμφωνίας με τις Φιλιππίνες, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην αναφερόμενη ασιατική χώρα.

Η παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες είναι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ουάσινγκτον, κατά της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Κίνας στην Ασία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Φιλιππίνες ανέστειλαν ξανά για ένα εξάμηνο την κατάργηση εφαρμογής της στρατιωτικής συμφωνίας (Visiting Forces Agreement –VFA), η ισχύ της οποίας, έληγε τον Αύγουστο.

Το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Φιλιππίνες αιτήθηκαν την αγορά 10 μαχητικών αεροσκαφών F-16C Block 70/72 και δύο αεροσκαφών F-16D Block 70/72 που παράγει η αμερικανική Lockheed Martin Co.

Το πακέτο αυτό, περιλαμβάνει την αποστολή ανταλλακτικών, αλλά και παρεχόμενο έργο εκπαίδευσης, φτάνει σε οικονομικό ύψος τα 2,43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά την έγκριση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, η γνωστοποίηση αποδοχής της παραγγελίας δε σημαίνει ότι έχει υπογραφεί ένα συμβόλαιο ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Συχνά στη διάρκεια ενός διαγωνισμού για την πώληση οπλικών συστημάτων, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εγκρίνει την εξαγωγή, πριν από την ανακοίνωση του νικητή.

Σύμφωνα με τον Έρικ Σάγερς επισκέπτη επιστημονικό συνεργάτη στο συντηρητικό ινστιτούτο Τhe American Enterprise Institute διαφαίνεται ότι η παραπάνω εξέλιξη, αποτελεί «μία προληπτική προσπάθεια από την Ουάσινγκτον για να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η κεντρική επιλογή ασφάλειας από τη Μανίλα».

Το πεντάγωνο επίσης, ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση δύο πακέτων πυραύλων στις Φιλιππίνες.

Το ένα πακέτο αναφέρεται σε 12 πυραύλους Harpoon Air Launched Block II, δύο εκπαιδευτικούς πυραύλους του ίδιου τύπου, ανταλλακτικά και εξοπλισμό που παράγει η Boeing, με οικονομική αξία άνω των 120 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το δεύτερο πακέτο αφορά 24 πυραύλους τακτικής αεροπορικής χρήσης AIM-9X Sidewinder Block II, 24 εκπαιδευτικούς πυραύλους του ίδιου τύπου, αλλά και ανταλλακτικά που παράγονται από την Raytheon Technologies, με οικονομική αξία άνω των 42,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα