back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Π. Αρκουμανέας: Πιθανά τοπικά lockdown για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτό άφησε, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, το ενδεχόμενο επιστροφής σε lockdown, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τρόπος για να μην χρειαστεί, είναι το εμβόλιο. «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε.

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας. Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων του νησιού».

Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν», τόνισε.

Α. Εξαδάκτυλος: Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο όπλο

«Η μετάλλαξη Δέλτα καλύπτεται από τα εμβόλια σε μικρότερο βαθμό», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον σταθμό της πόλης, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Όπως εξήγησε: «ένα εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 95%, το στέλεχος Δέλτα το καλύπτει στο 88%, έχουμε προστασία οι 88 από τους 100 που θα εμβολιαστούν, οι 12 εμβολιασμένοι καθόλου ή έχουν πολύ μικρή προστασία. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι».

«Πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι θα συναντήσουμε τη μετάλλαξη Δέλτα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο όπλο και ειδικά τώρα που είναι διαθέσιμα σε όλους τα εμβόλια και με δυνατότητα επιλογής», τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «πρέπει να εξηγήσουμε σε όλους γιατί πρέπει να εμβολιαστούν και να τους προσκαλούμε διαρκώς κι ας γίνουμε κουραστικοί. Πρέπει να αποκατασταθούν οι ελευθερίες εκείνων που έχουν εμβολιαστεί. Εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να συνεχίσουν με επιπλέον προφυλάξεις».  «Έχουμε ευθύνη απέναντι σε όσους για λόγους υγείας δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν», τόνισε χαρακτηριστικά o πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Α. Βατόπουλος: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε

«Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι αρκετά πιο μεταδοτική, θα υπερκαλύψει τον άλλον ιό και ίσως αυξήσει τα κρούσματα», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Δε βγάλαμε τη μάσκα. Λάθος επικοινωνήθηκε από τα ΜΜΕ. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί». Όπως είπε «το μήνυμα είναι ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε, όλοι».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στις διακοπές, πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι, κυρίως οι μόνιμοι κάτοικοι στους τουριστικούς προορισμούς κι οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις για να έρθουν και περισσότεροι τουρίστες».

Δ. Θάνος: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική σε ποσοστό 40%-60%

«Τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη είναι άτομα νεαρής ηλικίας που δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Προειδοποίησε δε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το βρετανικό σε ποσοστό 40% με 60%, υπογραμμίζοντας ότι είναι πιθανό να «ξεπεταχτεί» κάποια νέα παραλλαγή που ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντισώματα.

«Το εμβόλιο είναι το όπλο που έχουμε απέναντι στον κορονοϊό. Δεν θα πρέπει να αφεθούμε, γιατί αν αφεθούμε, κινδυνεύουμε περισσότερο», τόνισε.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα