back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο τέλος του καλοκαιριού οι τελικές αποφάσεις για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία επιλογής των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και προς το τέλος του καλοκαιριού θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού ανέφερε ότι η διαδικασία προχωράει με ταχείς ρυθμούς, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή των νέων φρεγατών θα γίνει βάσει των υποδείξεων, των εισηγήσεων και των επιχειρησιακών απαιτήσεων που θέτει το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς βάρη, δουλείες και δεσμεύσεις. «Ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ούτε κανένας άλλος υπουργός αναμειγνύεται στη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς το μόνο αρμόδιο είναι το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο εξετάζει ενδελεχώς όλες τις προσφορές, που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται λόγω του ανταγωνισμού, πιο ελκυστικές», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος. Πάντως, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια σύνθετη απόφαση, η πολυπλοκότητα της οποίας έγκειται στη συμμετοχή στο πρόγραμμα της εγχώριας ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας.

Ενημερώνοντας για τις προσφορές, ο υπουργός είπε ότι από μια γκάμα οκτώ προτάσεων αποκλείστηκαν δύο και η τελική επιλογή θα γίνει μεταξύ έξι προτάσεων, αυτών της Γαλλίας,  της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας. Ο κ.Παναγιωτόπουλος, δεσμεύτηκε ότι θα ενημερωθεί η Βουλή για το πρόγραμμα που αφορά συνολικά 10 πλοία, τέσσερις νέες φρεγάτες, τέσσερις εκσυγχρονισμένες τύπου ΜΕΚΟ και δυο ενδιάμεσες λύσεις.

Από την πλευρά του , ο Γιώργος Τσίπρας, μίλησε «για ελαφρώς αδιαφανείς διαδικασίες και καταλόγισε στην κυβέρνηση αργοπορία στην προμήθεια των νέων φρεγατών, λέγοντας ότι η πακετοποίηση του προγράμματος ανεβάζει το κόστος και επιμηκύνει τον χρόνο υλοποίησής του».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα