back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την εβδομάδα δράσης ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση πραγματοποιούν στο Σύνταγμα αντιρατσιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εβδομάδας δράσης ενάντια στις επαναπροωθήσεις.

Οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν παράνομες τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, ενώ αντιδρούν και στην αναγνώριση της Τουρκίας από την Ελλάδα ως “ασφαλούς τρίτης χώρας”.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος και οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό, τα οποία αναγράφουν συνθήματα, στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως “Stop Pushbacks” (μτφ: Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις) και “Όχι στην Ευρώπη φρούριο”.

Στο κείμενο-κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση, οι αντιρατσιστικές οργανώσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

“Καθημερινά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, πραγματοποιούνται παράνομες βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων (push backs) από δυνάμεις του Λιμενικού και της Συνοριοφυλακής, με παρουσία και κάλυψη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι απολύτως παράνομες τόσο ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους όσο και ως προς τους κανόνες που διέπουν τη διαδικασία συνοριακών ελέγχων, προσαγωγής και κράτησης άτυπων μεταναστών. Είναι επίσης παράνομες ως προς το Διεθνές Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την “αρχή μη επαναπροώθησης” της Συνθήκης της Γενεύης.

Συγκεκριμένα τα push backs σημαίνουν ότι

● το ελληνικό κράτος στέλνει στην Τουρκία πρόσφυγες χωρίς να εξεταστεί αν αντιμετωπίζουν εκεί δίωξη ή αν κινδυνεύουν να υποστούν απέλαση στη χώρα που διώκονται,
● οι πρόσφυγες στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στο άσυλο και τη δυνατότητα προσφυγής τους στη δικαιοσύνη,
● το λιμενικό και η συνοριοφυλακή πραγματοποιούν βίαιες, στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις ενάντια σε φουσκωτές βάρκες και ανθρώπους που μόλις διέσχισαν τον Έβρο πεζοί, θέτωντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Σε κάθε παράνομη επαναπροώθηση ακολουθείται μια σταθερή διαδικασία: αποτρέπεται κάθε επικοινωνία, δεν γίνεται καταγραφή σύλληψης, τα κινητά τηλέφωνα και κάθε πειστήριο της παρουσίας των προσφύγων σε ελληνικό έδαφος “κατάσχονται” ή καταστρέφονται και η “επαναπροώθηση” στην Τουρκία γίνεται με όρους τρομοκράτησης, παραπληροφόρησης και ξυλοδαρμών”.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα