back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την οργή των Ρεπουμπλικάνων προκαλεί το σχέδιο των Δημοκρατικών για την αναβάθμιση των υποδομών

Διαβάστε επίσης

Ώρες μετά τη διακήρυξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι «έχουμε συμφωνία» για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ επιτέθηκε στα σχέδια που υπάρχουν, ώστε μετά το διακομματικό πακέτο των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να ακολουθήσει και ένα άλλο νομοθέτημα, εξυπηρετώντας αυτό που οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν «ανθρώπινες υποδομές».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έχουν εδώ και καιρό αφήσει να διαφανούν τα σχέδιά τους για τη σύνδεση της διακομματικής συμφωνία με ένα άλλο νομοθέτημα, που θα περιλαμβάνει δαπάνες για τις κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας, αλλά και τη φροντίδα των παιδιών, στο γενικότερο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου για τις υποδομές.

Το δεύτερο νομοθέτημα θα μπορούσε να ψηφιστεί από τη Γερουσία μέσω μιας κοινοβουλευτικής τακτικής που είναι γνωστή ως «συμβιβασμός».  Η τακτική αυτή, θα επιτρέψει την ψήφισή του, χωρίς την κοινοβουλευτική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

«Αναμένω ότι τους επόμενους μήνες μέσα στο καλοκαίρι, πριν το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, θα έχουμε ψηφίσει για αυτό το (διακομματικό) νομοσχέδιο, όπως επίσης και για μία απόφαση για τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. «Αλλά αν μόνο ένα νομοθέτημα έρθει σε εμένα δεν το υπογράφω. Αυτά πηγαίνουν μαζί».

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Μακόνελ, ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.

«Σε λιγότερο από δύο ώρες αφού επαίνεσε τους συναδέλφους μας και πραγματικά αποδέχτηκε μία διακομματική συμφωνία, ο πρόεδρος έκανε το ασυνήθιστο βήμα να απειλήσει με την άσκηση βέτο» δήλωσε ο Μακόνελ από την ολομέλεια της Γερουσίας. «Σχεδόν προκαλεί σύγχυση».

Ο Μακόνελ, η Πελόσι και ο Σούμερ δεν έχουν εμπλακεί άμεσα στις συνομιλίες για το διακομματικό νομοθετικό πακέτο. Ο Μακόνελ δεν έχει δηλώσει δημόσια αν θα στηρίξει την πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι την χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» στις τοποθετήσεις που έκανε απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους 21 γερουσιαστές που διαπραγματεύτηκαν τη διακομματική συμφωνία, έγραψε στο Twitter: «Αν οι αναφορές είναι σωστές, ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνείται να υπογράψει ένα διακομματικό νομοθέτημα εκτός και αν εγκριθεί επίσης ένας συμβιβασμός, αυτό θα αποτελεί ένα απόλυτο σπάσιμο της συμφωνίας για εμένα».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα