back to top
22.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

22.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι «οι συνθήκες στην χώρα μας είναι κατάλληλες για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου”, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ όπου συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης σε συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο να μιμηθεί “τις επιχειρήσεις που έσπευσαν να συνταχθούν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιβραβεύσει τους νέους που θα εμβολιαστούν με το ποσό των 150 ευρώ, δίνοντας αντίστοιχες παροχές σε είδος που συνδέονται με τη δική τους δραστηριότητα”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας για να μπορέσουμε στη συνέχεια να αναπτυχθούμε πέρα και πάνω από τα μεγέθη που ήμασταν όταν μας χτύπησε η κρίση», ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι διαφορετική, να ενσωματώνει και να μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης και της προσαρμογής σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά και να περιορίζει τις ανισότητες.

Παράλληλα έστειλε νέο μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι «καθώς η πανδημία τελειώνει, θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι και όχι περισσότερο φρένο, ώστε οι μεταρρυθμίσεις, ως δουλειά υποδομής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε, να γίνουν πράξη μία ώρα αρχύτερα»

Αναφερόμενος στην φορολογία, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία πια στις συνομιλίες της με τους θεσμούς ώστε να μπορέσει να πετύχει την μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 22%», ενώ με αφορμή επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν παροχές προς τους νέους που θα εμβολιαστούν, τόνισε πως ο ίδιος θα ενθάρρυνε περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν κάτι τέτοιο γιατί είμαστε συμμέτοχοι σε μία μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όλο και περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν». “Και, ναι, δεν είναι καθόλου κακό σε αυτή την προσπάθεια να χρησιμοποιούμε και τέτοια κίνητρα και όταν μάλιστα το βάρος επιμερίζεται μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των επιχειρήσεων θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί για να πετύχουμε αυτό το στόχο”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι “η πανδημία άλλαξε όλο τον χάρτη των δημοσιονομικών πολιτικών, ανέδειξε την ανάγκη του κράτους να ξεοδέψει σημαντικότατα ποσά στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ταυτόχρονα όμως , μας επέτρεψε να ξεφύγουμε από τον βραχνά των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι όπως τα είχε διαπραγματευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση”. “Και η συζήτηση, βέβαια, η οποία θα ξεκινήσει στην Ευρώπη για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας μετά την πανδημία, σίγουρα θα λάβει υπόψη και τα μαθήματα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την πανδημία”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο τόνισε ότι “τώρα μπορώ να πω με μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα”. “Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονπμίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές”, επισήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εξάλλου στην αξιοποίηση της μεγάλης ευκαιρίας να κάνουμε ως κράτος ένα ψηφιακό άλμα, αλλά και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Ως προς αυτό ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε στην εμπειρία του από συγγενείς του που έκαναν το εμβόλιο στην Ελλάδα και την οικογένειά του που το έκανε στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «ο τρόπος που έγινε το εμβόλιο στην Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερος όχι μόνο στον τρόπο που οργανώθηκε η εμβολιαστική καμπάνια, αλλά και ότι έγινε κατευθείαν ψηφιακά.

Εξήρε παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την επένδυση της Pfizer στην Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι σε προγράμματα “που έχουν να κάνουν με τεχνητή νοημοσύνη, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου κυρίως σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτές τις καινοτομίες”.

 

 

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα